MIT:n eli Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat ovat saattaneet ratkaista aurinkosähkön suurimman haasteen. He ovat kehittäneet tekniikan, jolla voitaisiin vangita auringonvalon koko spektri sähköntuotantoon. MIT on nimennyt tekniikan aurinkolämpökennoksi.
STPV (solar thermophotovoltaics) on uudenlainen aurinkokennon rakenne. Siinä valon ja normaalin aurinkopaneelin väliin tulee kalvo, joka muuntaa auringonvalon ensin lämmöksi. Tämä saa materiaalin hohtamaan ja säteilemään valoa, joka voidaan muuntaa sähkövirraksi.
Tutkijat kutsuvat uutta välirakennetta fotonikidekalvoksi. Sen pinta koostuu erikokoisista mikrorenkaista, jotka voidaan virittää vastaamaan auringon valon eri aallonpituuksia. Rakenne myös luonnostaan heijastaa pois kaikki spektrin ulkopuolelle jäävän valon.
Spektrin ulkopuolella olevan valon heijastaminen on tärkeää, koska se merkitsee vain energian lisääntymistä, joka säteilee hukkalämpönä pois. Tätä ei voida hyödyntää, kun lämpöä muunnetaan sähkövirraksi.
MIT:n kehittämä materiaali imee sisäänsä juuri oikeat aallonpituudet ultravioletista näkyvään valoon ja lähelle infrapunaa. Nano-onkaloiden avulla pinnan ominaisuuksia voidaan lisäksi säätää hyvin tarkasti. Pinta kestää 1000 asteen lämpötilaa, joten se sopii aurinkokennoon erinomaisesti.
MIT:n tutkijoiden mukaan uusi materiaali istuu hienosti nykyisiin puolijohteiden valmistusmenetelmiin ja sitä voidaan valmistaa standardeilla kiekoilla, jopa 300-millisillä.
Tutkijat uskovat, että tekniikka voitaisiin kaupallistaa seuraavan viiden vuoden aikana.