Paristokäyttöisissä laitteissa ongelma on se, että niihin joutuu ostamaan uusia paristoja tai ainakin lataamaan vanhoja. Olisi kätevää, jos paristo lataisi itsensä. Ohion yliopiston tutkijat näyttävät kehittäneen juuri tällaisen pariston.
Tutkijatiimiä vetänyt kemian ja biokemian professori Yiying Wu kertoo, että paras uusiutuva energianmuoto on laite, joka kerää auringonvalon, muuntaa sen energiaksi ja varastoi sen omaan paristoonsa. Hänen tiiminsä kehittävä laite on juuri tällainen hybridiratkaisu.
Wun mukaan hybridiaristo alentaa sähkön kustannuksia noin 25 prosenttia. Tutkijat aikovat lisensoisa tekniikkaa kaupallisille yrityksille.
Innovaation ytimessä on uudenlainen aurinkopaneelin pinta. Sen avulla paristoon pääsee ilmaa ja se myös mahdollistaa prosessin, jossa elektronit liikkuvat aurinkopaneelin ja pariston elektrodin välillä. Ilman happea pariston lataaminen kemiallisella prosessilla ei onnistuisi.
Hybridiakku myös varastoi lähes sata prosenttia aurinkopaneelin tuottamasta sähköstä. Perinteisissä aurinkokennoissa matka akkuun syö noin viidenneksen energiasta. Hybridiakun hyötysuhdekin on näin perinteisiä parempi.
Professori Wu kuvaa akkuaan ”hengittäväksi”. - Oikeastaan se vetää ilmaa sisäänsä purkaessaan varaustaan ja hengittää ulos latautuessaan, Wu kuvailee.