Washingtonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen fuusioreaktorin prototyypin, joka lupaa huikeita: päästötöntä energiaa loputtomasti ilman kasvihuonepäästöjä. Lisäksi voimaloiden rakentaminen olisi hyvin edullista nykyisiin ydinvoimaloihin verrattuna.
Fuusioreaktiota tutkitaan nyt kovaa vauhtia. Perjantaina Pietarissa alkaa kansainvälisen atomienergiakomission fuusioreaktorien tekniikan konferenssi. Siellä on esillä myös Washingtonin yliopiston tutkijoiden kehittämä laite.
Tutkijoiden mukaan konseptia on kehitetty parin vuoden ajan. Koko ratkaisu pohjaa olemassaolevaan tekniikkaan. Protossa plasma pidetään paikallaan magneettikentän avulla niin kauan, että plasma reagoi ja syttyy palamaan.
Itse reaktori olisi hyvin itsenäinen. Reaktori lämmittäisi plasmaa jatkuvasti niin, että fuusioreaktori pysyy toiminnassa. Reaktorin tuottama lämpö muunnettaisiin energiaksi tuttuun tapaan.
Washingtonin yliopiston tutkijoiden fuusioratkaisu eroaa monesta muusta siten, että se generoi valtaosan tarvittavasta magneettikentästä syöttämällä virtaa itse plasmaan. Näin tarvittavien laitteiden ja materiaalien määrä vähenee, ja reaktorin koko pienenee selvästi.
Tämä kaikki mahdollistaa sen, että fuusioreaktori on mahdollista rakentaa hyvin edullisesti. Tutkijoiden mukaan gigawatin kapasiteetin saisi tekniikalla rakennettua 2,7 miljardilla dollarilla. Saman tehon hiilivoimalla tulee itse asiassa hieman kalliimmaksi.
Nyt valmistettu proto on kooltaan noin kymmenesosa siitä, mitä kaupallisen ratkaisun täytyy olla. Tekniikan kehittäminen kaupalliseksi vie tutkijoiden mukaan vielä vuosia.