Oulu on kokenut kovia. Pelkästään tänä vuonna jopa tuhat mobiilikehittäjää on saanut irtisanomisilmoituksen, kun sekä Broadcom että Microsoft ovat karsineet toimintojaan. - Oulu on silti edelleen merkittävä mobiilitekniikan keskus myös globaalisti, arvioi EDA-talo Mentor Graphicsin toimitusjohtaja Greg Hinckley.
Elektroniikka-alalla yritysten epäonnistuminen ei ole mitään uutta. Itse asiassa hyvin monelle yritykselle käy niin. Piilaaksossa tästä on kymmeniä esimerkkejä, Hinckley muistuttaa.
- Piilaaksossa ison yrityksen kaatuminen johtaa uusiin teknologioihin, uusiin yrityksiin ja uusiin menestyksiin. On kiinni suomalaisista, mihin Nokian kännykkäpuolen kohtalo johtaa.
- Pitää olla innovatiivinen ja aggressiivinen. Ja minusta suomalaiset ja oululaiset ovat erittäin innovatiivisia ja aggressiivisia kehittäjiä. Uskon vakaasit, että tuloksena on lopulta monipuolisempi high tech -Suomi, Hinckley vakuutti.
Oulun käänteet ovat haaste myös elektroniikan suunnittelun työkaluaja tarjoavalle yritykselle, kun asiakkaiden määrä pienenee. Tämä on näkynyt selvästi kännykkämodeemien markkinoilla, jonka myllerryksestä Oulukin on saanut osansa.
- Ei tarvitse mennä kuin neljä vuotta taaksepäin, niin markkinoilla oli kymmenkunta kännykkämodeemien kehittäjää. Sen jälkeen pelistä ovat luopuneet esimerkiksi NXP, Ericsson, Texas Instruments, Freescale ja Broadcom täällä Oulussa. Jäljelle ovat jääneet oikeastaan vain Qualcomm, Mediatek ja pari pienempää kiinalaista yrittäjää, Hinckley korosti.
Entäs Intel? Sehän on joidenkin laskelmien mukaan investoinut mobiiliin 15 vuoden aikana jopa 20 miljardia dollaria ja tekee tälläkin hetkellä miljardin tappiota joka vuosineljännes.
- Intelillä ei ole mahdollisuutta jäädä pois mobiilista. Markkina on menossa mobiiliin, eikä vaihtoehtoa ole, Hinckley muistuttaa.