Kun älypuhelimessa hyödynnetään erilaisia tekniikoita, niistä joudutaan maksamaan rojalteja tekniikan kehittäjille. Noin 350 eruon arvoisessa laitteessa rojaltimaksujen osuus voi olla sadan euron luokkaa eli lähes kolmannes.
Esimerkiksi kantataajuuspiiristä maksetaan rojalteja kaikille 3G- ja LTE-tekniikkaa kehittäville. Riippuen modeemista rojaltien koko voi kasvaa jopa yli 50 dollariin eli yli 40 euroon. Wifi-piirisarjasta rojaltien osuus on lähes yhtä suurin kuin soluverkkomodeemista.
Puhelimen käyttöjärjestelmästä maksetaan rojalteja keskimäärin 5-8 dollaria eli 4-6 euroa puhelinta kohti. Onhan tunnettua, että Microsoft nettoaa Android-puhelinrojalteilla enemmän rahaa kuin vanhoilla Windows Phone -kännyköillä. Nyttemmin Microsoft on lisäksi muuttanut Windows Phonen ilmaiseksi älypuhelimissa ja alle 9-tuumaisilla näytöillä varustetuissa tableteissa.
Näiden lisäksi älypuhelimen hintaa nostavat pakolliset videokoodekit, joita ilman musiikin kuuntelu tai videoiden katselu ei olisi mahdollista. Niissä rojaltimaksut kuitenkin vaihtelevat suuresti.
AAC-koodekista maksetaan rojalteja vain parikymmentä senttiä. MP3-rojalti on alle dollarin luokkaa, mutta H.264-koodekin rojaltimaksut ovat jo reilun 10 dollaria eli noin 8 euroa.
Mitä enemmän älypuhelimissa voidaan hyödyntää avoimia koodekkeja, sen parempi kuluttajan kannalta.