Litiumioniakkujen kehityksessä on viime aikoina keskitytty elektrodimateriaaleihin ja -rakenteisiin, ja tulokset ovatkin olleet lupaavia. Nyt amerikkalaistutkijat uskovat, että uusi elektrodi kutistaa akun latausajan tunneista minuutteihin.
Asialla ovat indianalaisen Purduen yliopiston tutkijat. He korvasivat akun grafiittianodin tinaoksidipohjaisella ratkaisulla. Sen avulla akun lataaminen puoli tuntia tuotti suuremman varauksen kuin perinteisen grafiittianodiakun lataaminen 10 tunnissa.
Grafiitin varauskapasiteetti on tutkijoiden mukaan alhainen, vain 372 milliampeerituntia grammaa kohti. Uuden anodin avulla päästiin puolessa tunnissa 430 milliampeerituntiin grammaa kohti.
Uusi anodi koostuu tinaoksidinanopartikkeleista, jotka muodostavat eräänlaisen verkoston. Kun partikkelit lämmitetään 400 asteeseen, ne asettautuvat verkostoksi, joka on huokoinen ja ”hengittää” akun lataus- tai purkujakson aikana.
Tinaoksidianodin valmistaminen ei tutkijoiden mukaan vaadi mitään erityiskemiaa. Kyse on tyypillisestä ”nopeasta keittämisestä” vedessä, mikä olisi tuotantoprosessina helppo kaupallistaa.
Jatkotutkimuksessa selvitetään, miten uudella anodirakenteella varustettu akku selviää jatkuvasti toistuvista lataus- ja purkujaksoista. Tekniikan kaupallistumisen aikataulua tutkijat eivät ole arvioineet.