ObiWANin kehittämä älyvalaistusjärjestelmä käyttää mobiili-IoT-yhteyttä etävalvontaan ja -ohjaukseen. Nordic Semiconductorin nRF9160-moduuli muuttaa tavalliset LED-valaisimet IoT-ominaisuuksilla varustetuiksi älylaitteiksi.
Ericsson esitteli reilu vuosi sitten uuden tukiasemakonseptin, jotka kutsui nimellä dot eli ”piste”. Nyt Vodafone on ensimmäisenä kaupallisena operaattorina ottanut pisteen käyttöön Radboudin yliopistossa Hollannissa.
Piste-minitukiasema painaa vain 300 grammaa ja sopii kämmenelle. Laitteella Ericsson katsoo ratkaisevansa kuuluvuusongelmat sisätiloissa. Piste on yksinkertainen 3g/LTE-antenniyksikkö, jossa on vahvistin ja tehovahvistin.
Varsinainen signaalinkäsittely tapahtuu toisaalla tukiasemassa, johon piste on yhdistetty standardilla ethernet-kaapelilla. Ericsson käyttää tässä omaa liitäntäänsä.
Ericssonin mukaan yhteen tukiasemaan voidaan liittää jopa 96 pistettä. Näiden avulla saadaan kattava peitto moneen julkiseen tilaan, vaikkapa sairaalaan tai ostokeskukseen.
Pisteen lähetysteho on sata milliwattia. Tukiaseman näkökulmasta pistejoukko näyttäytyy yhtenä soluna. Handover-siirtyminen onnistuu kuten muidenkin solujen välillä.
Generatiivinen tekoäly tekee nopeaa tuloaan myös teollisuusmaailmaan. Siemens Industrial Copilot on teollisuusmaailman ensimmäinen generatiivisen tekoälyn avulla toimiva ohjelmistotuote ja markkinoiden ainoa copilot, joka kirjoittaa koodia automaatioteknologian tarpeisiin.
Nokia ja Islalink ovat saavuttaneet merkittävän teknologisen läpimurron testattuaan onnistuneesti Nokian kuudennen sukupolven Photonic Service Engine (PSE-6s) -tekniikkaa. 330 kilometrin pituisessa valokuitukaapelissa Italian Crotonen ja Kreikan Prevezan välillä siirrettiin dataa 800 gigabitin sekuntinopeudella.
ETNdigi 2/2024 -lehti käsittelee laajasti elektroniikka-alan innovaatioita, erityisesti sulautettuja järjestelmiä ja kehittyvää tekoälyä. Lehdessä esitellään esimerkiksi LUMI-supertietokoneen roolia tekoälymallien kehittämisessä Suomessa. Uutiskattauksen lisäksi mukana on useita syvemmälle eri tekniikoihin sukeltavia artikkeleita.
NordPass on julkaissut kuudetta kertaa vuotuisen 200 yleisintä salasanaa -tutkimuksensa, joka paljastaa kansainvälisesti suositut salasanat sekä 44 eri maan salasanat. Maailmalla yleisin salasana on nerokas ”123456” ja Suomen yleisimpänä jatkaa kestosuosikki ”qwerty123”.
Rohde & Schwarz laajentaa aloitustason oskilloskooppien valikoimaansa uudella RTB 2 -mallilla, joka on suositun RTB2000-oskilloskoopin seuraaja. Vuonna 2017 lanseerattu RTB2000 toi uusia monia uusia ominaisuuksia edullisemman pään skooppeihin, kuten kosketusnäytön ja 10 bitin pystyresoluution. Nyt RTB 2 jatkaa tätä perintöä tarjoten samalla lisää ominaisuuksia.
Belgialainen e-peas tunnetaan energiankeruun piirejä kehittävänä yrityksenä. Energiankeruun päätavoite on poistaa asennuskustannukset, jotka liittyvät paristojen käyttöön. Toimitusjohtaja Geoffroy Gossetin mukaan monissa tapauksissa jo ensimmäinen paristonvaihto tekee energiankeruusta kannattavaa.
Autoista on aiemminkin puhuttu ”tietokoneena pyörillä”, mutta Renesasin uuden viidennen sukupolven R-Car-prosessorin myötä hehkutuksesta on tulossa todellisuutta. Autoista tulee tiekoneita, joiden keskusprosessori kykenee ohjaamaan eri laitteita, huolehtimaan turvallisuudesta ja jopa prosessoimaan tekoälyä hyvällä suorituskyvyllä.
Nanopowerin nPZero-virtapiiri on suunniteltu mullistamaan tehonkulutus pienitehoisissa laitteissa ja energian keruujärjestelmissä. Liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Jan Frode Bergsö korostaa, että yhtiön ensisijainen tavoite on pienentää tehonkulutusta merkittävästi, mahdollistaen laitteiden pidemmän käyttöajan ilman huoltoa.
Onsemi esittelee Electronica-messuilla uutta analogia- ja sekasignaalisuunnittelujen Treo-alustaansa. Alusta pohjaa BCD-prosessitekniikkaan 65 nanometrin prosessissa, ja se tukee alan laajinta jännitealuetta 1-90 V sekä käyttölämpötiloja jopa 175 °C asti. Tämä modulaarinen alusta on suunniteltu helpottamaan suunnitteluprosesseja, alentamaan järjestelmäkustannuksia ja nopeuttamaan markkinoille tuloa erityisesti automaation, terveydenhuollon, teollisuuden ja tekoälykonesalien sovelluksissa.
Reaaliaikainen kasvojentunnistus on EU:n tekoälylain eli AI Actin ensimmäinen näkyvä etu. Tavoitteena on tukea pk-yrityksiä innovoinnin nopeuttamiseksi. Tekoälylainsäädännöllä pyritään varmistamaan, että tekoälyjärjestelmät ja yhteiset eurooppalaiset datatilat eivät ole vain turvallisia, läpinäkyviä ja jäljitettäviä, vaan myös käytettävyyden kannalta toimivia.
Kioxia kehittää uudenlaista laajakaistaista SSD-asemaa, joka hyödyntää perinteisen sähköisen liitännän sijaan optista liitäntää. Tämä innovaatio pyrkii parantamaan datakeskusten tehokkuutta ja joustavuutta mahdollistamalla suuremman fyysisen etäisyyden laskenta- ja tallennuslaitteiden välillä.
NXP Semiconductors julkisti Electronica-messuilla uuden i.MX 94 -perheen, joka laajentaa i.MX 9 -sarjan sovellusprosessoreita teolliseen ohjaukseen, ohjelmoitaviin logiikkaohjaimiin (PLC), telematiikkaan, teollisuuden ja autojen yhdyskäytäviin, sekä rakennus- ja energiavalvonta. Yhtiön edge-prosessoreista vastaavana Jeff Steinhelderin mukaan uutuus vastaa käytännössä kaikkiin tarpeisiin, joita teollisuuden suunnittelijoilla on tällä hetkellä.
Mittauslaitevalmistaja Tektronix on esitellyt uraauurtavat TICP Series IsoVu -mittapäät, jotka ovat maailman ensimmäiset RF-eristystä eli radiotaajuuseristystä käyttävät virranmittauspäät. Nämä mittapäät tuovat uuden tason tarkkuuden ja turvallisuuden tehoelektroniikan mittauksiin, erityisesti nopeasti muuttuvan virran mittauksissa matala- ja korkeajännitteisissä sovelluksissa.
NXP Semiconductors on esitellyt ensimmäisen Ultra-Wideband- eli UWB-teknologiaan perustuvan langattoman akuston valvontajärjestelmän (BMS). Uusi BMS-ratkaisu on merkittävä askel eteenpäin sähköautojen kehityksen haasteiden, kuten monimutkaisten ja kalliiden valmistusprosessien, ratkaisemisessa ja kiihdyttää sähköautojen yleistymistä.
Milloin taantuma loppuu? Milloin markkinat piristyvät? ETN puhui Mouser Electronicsin EMEA-alueen markkinoinnin johtajan, Graham Maggsin kanssa. Maggsin mietteet löytyvät pian ilmestyvästä ETNdigi-erikoislehdestä.
Renesas Electronics on yhteistyössä Nidec Corporationin kanssa kehittänyt maailman ensimmäisen “8-in-1”-tyyppisen E-Axle -konseptin, joka yhdistää kahdeksan sähköauton toiminnallisuutta yhden mikro-ohjaimen avulla. Tämä uusi ratkaisu mahdollistaa useiden eri toimintojen, kuten moottorin, vaihteiston, invertterin, DC/DC-muuntimen ja akkulaturin hallinnan yhdellä ainoalla ohjaimella, pienentäen samalla järjestelmän kokoa ja kustannuksia.
Tekoäly on yksi tänään alkaneiden Electronica-messujen pääteemoista ja se näkyy myös uusien tuotteiden vyöryssä. Kalifornialainen Alif Semiconductor esittelee messuilla evaluointikorttia, jolla ensimmäistä kertaa tuodaan laitetason tekoälykuormille optimoitu kiihdytin mukaan vähävirtaiselle Bluetooth-piirille.
Antenneja ja IoT-komponentteja kehittävä Taoglas esittelee Electronica-messuilla AntennaXpert-työkaluja, jotka on suunniteltu helpottamaan antennien suunnittelua ja integrointia käyttäjäystävällisillä digitaalisilla työkaluilla. Taoglasin verkkosivuilta ladattava työkalupaketti sisältää Taoglas Antenna Integratorin, Antenna Builderin ja Cable Builderin.
Belgialainen Melexis esittelee Electronica-messuilla uutta Arcminaxis-teknologiaa, joka mullistaa magneettisen paikoitusmittauksen ja vastaa kasvavaan tarpeeseen kohtuuhintaisista, tarkkuutta vaativista paikoitusratkaisuista robotiikan nivelten käyttöön. Ensimmäisen tekniikkaa hyödyntävä anturi on MLX90384.
Check Point Softwaren tuore haittaohjelmakatsaus osoittaa, että tietoja varastavat haittaohjelmat yleistyvät. Lumma Stealer, joka kerää käyttäjätunnuksia ja arkaluonteista dataa vaarantuneista järjestelmistä, on noussut Suomen yleisimmäksi ja maailman neljänneksi yleisimmäksi haittaohjelmaksi. Mobiilihaittaohjelmat, kuten Google Playsta Android-laitteisiin leviävä Necro, ovat edelleen merkittävä uhka.
Tulevaisuuden autot nojaavat yhä tiukemmin nopeaan datansiirtoon. Tämän dataväylän pitää perustua standardiin. Sellainen on PCIe-väylä, kertoo Microchip.
Milloin taantuma loppuu? Milloin markkinat piristyvät? ETN puhui Mouser Electronicsin EMEA-alueen markkinoinnin johtajan, Graham Maggsin kanssa. Maggsin mietteet löytyvät pian ilmestyvästä ETNdigi-erikoislehdestä.
Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme. R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
R&S-seminaari ‘Tools for Signal Integrity using modern oscilloscopes’ Vantaa 20.11.2024 / Ilmoittaudu mukaan täällä Oulu 21.11.2024 / Ilmoittaudu mukaan täällä
Tapahtuma: Nordic Test Forum Helsinki 26. - 27.11.2024, Helsinki Lisätietojatäällä