Suomalainen Medieta on kehittänyt Tekesin rahoituksella lääketieteellisen rannekemittalaitteen, joka mahdollistaa ensimmäisenä maailmassa laajan biosignaalien mittaamisen, tietojen keräämisen, prosessoinnin sekä tiedonsiirron langattomasti.
Langaton ranneke mittaa mm. hengitystaajuutta, happisaturaatiota, lämpötilaa, verenpainetta, sydämen sykettä ja tajunnan tasoa. Mukaan on liitettävissä myös EEG ja EKG. Tätä kokonaisuutta pystytään peilaamaan varhaisten riskien tunnistamisen taulukkoon (EWS, early warning score table), joka on yleisesti käytössä sairaaloissa ympäri maailmaa.
Medietan toimitusjohtaja Jouni Ruopan mukaan laitteen kehitys lähti liikkeelle lääkäreiden turhautumisesta. -Potilas saattoi menehtyä esimerkiksi yön aikana. Se olisi ollut vältettävissä, jos potilaan elintoiminnot olisivat olleet jatkuvassa seurannassa ja tarvittavat hälytysmekanismit käytössä potilaan turvallisuutta parantaen, Ruoppa kertoo.
Tekesin BioHIT-ohjelmassa rahoitusta saanut Mediate tavoittelee heti globaaleja markkinoita. Jouni Ruopan mukaan Amerikan markkinat tällaiselle tuotteelle ovat seitsemän miljardia dollaria vuodessa. - Toinen mokoma löytyy Euroopasta ja kolmas Aasian ja Tyynenmeren alueelta. Markkinat ovat siis valtavat.
Amerikkalainen kilpailija on kehittänyt hieman vastaavan ratkaisun, joka kuitenkin vaatii kaapeleita toimiakseen. - Me olemme tehneet järjestelmän langattomaksi. Olemme yhdistäneet lääketieteellisen laitteen kulutuselektroniikkaan ja mobiilisuuteen, Ruoppa kehuu.
Hänen mukaansa yrityksen on tarkoitus nostaa henkilömääränsä pariin sataan muutaman vuoden kuluessa. Se ei tapahdu pelkästään Suomessa. Eurooppa ja USA ja Aasia ovat neuvottelusuuntia. - Me olemme tehneet tätä juttua nyt 2,5 vuotta. Normaalisti tähän asti pääseminen kestäisi noin 4-5 vuotta. Ilman Tekesin rahoitusta tämä nopeus ei olisi onnistunut tai olisi ollut paljon vaikeampaa, Ruoppa kehuu.