5G-tekniikan kehitys on edelleen alkuvaiheissaan, mutta se ei hidasta yritysten markkinointipuheita. Kiinalainen ZTE kehuu nyt saaneensa valmiiksi ensimmäiset kenttätestit ”esi-5G-tukiasemissaan”. Kumppanina testeissä oli China Mobile.
ZTE:n mukaan testissä tutkittiin erityisesti ns. Massive MIMO -ratkaisua, jossa tukiasemassa käytetään 128 antennipäätä. Yhtiön mukaan antennien määrän lisääminen parantaa keilanmuodostuksen mahdollisuuksia, millä saadaan parannettua tukiaseman peittoa ja kapasiteettia erityisesti tiiviissä kaupunkiympäristössä.
Simulaatioiden perusteella 10-kertaisella määrällä antenneja päästään datakapasiteetissa noin 4-6-kertaiseen lisäykseen. Testeissä käytettiin 4G-päätelaitteita, mikä ZTE:n mukaan osoittaa, että 5G voi olla taaksepäin yhteensopiva 4G-laitteiden kanssa.
Nokia Networksin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen muistutti yhtiön mediapäivässä tiistaina, että vasta kansainvälinen televiestintäliitto ITU määrittelee, mitä 5G oikeastaan on. Oksasen mukaan sen määrittely voi lopulta osoittautua jopa ylivoimaiseksi.
Nokian visiossa 5G tarkoittaa verkkojärjestelmää, joka tuo käyttäjille parhaimmillaan 10 gigabitin datanopeudet yhden millisekunnin viiveellä, mutta jossa toisaalta pitäisi esimerkiksi IoT-laitteen toimia akkuvirralla 10 vuoden ajan. Näistä vaatimuksista datanopeus on helpoin saavuttaa, onhan Nokia jo demonnut LTE-Advanced -tekniikalla 4,1 gigabitin linkkiä.
Yhden millisekunnin latenssi on erittäin kova tekninen haaste. Se tarkoittaa käytännössä, ettei helsinkiläinen älypuhelinkäyttäjä voi hakea palvelua tampereelta. - Millisekunnissa valo kulkee sata kilometriä, joten palvelut pitää tuoda paljon lähemmäksi käyttäjää, Oksanen muistutti.