Israelilainen Magnacom aikoo demota CES-messuilla modulaatiotekniikkaa, jonka avulla suurinopeuksisia lähetyksiä voidaan tehdä aiempaa kapeammassa taajuuskaistassa. Kyse on WAM-modulaatiosta, joka ensimmäisenä maailmassa mahdollistaa 14-bittisen moduloinnin kiinteässä ja mobiilissa linkissä.
Tällä hetkellä langattomissa signaaleissa hyödynnetään QAM-modulaatiota. WAM on selvästi tehokkaampi tekniikka spektrin hyödyntämisessä. Magnacomin mukaan WAM:n etu on noin 40 prosenttia. Sen avulla raskaampi datasisältö voidaan lähettää aiempaa kapeammassa taajuuskaistassa.
Tekniikalla on useita potentiaalisia käyttötapoja. Se voi esimerkiksi mahdollistaa käytännössä tulevat DVB-T2- ja DVT-C2-lähetykset.
Tällä hetkellä näissä signaaleissa hyödynnetään QAM-1024-modulaatiota. Yritykset suunnittelevat jo tuotteita, joissa hyödynnetään jopa QAM-4096-modulaatiota, mutta sen käytännön toteutuksia ei ole vielä nähty.
WAM tekee QAM:sta kerralla vanhaa tekniikkaa. Jo nykyinen WAM vastaa QAM-16384-modulointia, jonka spektritehokkuuteen QAM-tekniikalla ei ylletä. Koska kyse on vain uudesta digitaalisesta signaalin moduloinnista, WAM:n hyödyntäminen ei edellytä uusia antenneja, radioita tai RF-osia.
Magnacom kertoo, että WAM-tekniikka on suojattu tällä hetkellä lähes 40 patentilla. Yhteensä hakemuksia on vireillä toistasataa. Yritykset tavoitteena on myydä IP-oikeuksia piiri- ja laitevalmistajille. CES-messuilla yhtiö demoaa tekniikkaansa FPGA-pohjaisella esityksellä.