Ihmiskeho suurin elin iho on yksi vaikeimpia kohteita korvattavaksi. Keinoihoa on kehitetty vuosikymmeniä, mutta sen ominaisuuksia on ollut käytännössä mahdotonta replikoida.
Israelilaisessa teknologiainsituutti Techionissa on nyt kehitetty uudenlainen joustava anturi, joka tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti integroida osaksi keinoihoa. Tavoitteena on esimerkiksi jalkaproteesien päällystäminen tällaisella keinoiholla.
Technionin tutkijat käyttivät pieniä kultapartikkeleita ja hartsin kaltaista ainetta luodessaan anturikalvoa. Uutta kalvossa on sen kyky aistia kolmenlaista dataa samanaikaisesti. Tällä hetkellä käytössä on jo keinoihoja, jotak aistivat koksetusta paineanturien avulla, mutta Technionin kalvo aistii samalla kosteutta ja lämpöä.
Kalvon salaisuus on kultapartikkeleissa, joiden halkaisija on 5-8 nanometriä. Partikkelia ympäröi liitäntämolekyylit, joita tiimi kutsuu nimellä ”ligand”. Tutkijat kuvaavat rakennetta kukankaltaiseksi, jossa keskiössä on kultapartikkeli.
Tutkijat huomasivat, että kun partikkeleita asettaa jollekin alustalle, kuten PET-kalvolle, tuloksena on yhdiste joka johtaa sähköä eri tavoin kun sitä taivutetaan. Tauvutus tuo partikkeleja lähemmäksi toisiaan, mikä nopeuttaa elektronien kulkua niiden läpi.
Kalvon sähköiset ominaisuudet merkitsevät, että se voi aistia hyvin laajaa paineen dynamiikkaa. Alue ulottuu kymmenistä mikrogrammoista kymmeniin grammoihin. Anturin herkkyyttä voidaan puolestaan muuttaa alustan paksuutta muuttamalla.