Kiinan ja Yhdysvaltojen sanasota kyberturvallisuudessa ottaa lähikuukausina uuden askeleen. New York Timesin mukaan Kiinassa ryhdytään vaatimaan, että ulkomaiset laitevalmistajat toimittavat viranomaisille laitteiden lähdekoodin ja toteuttavat niihin takaoven valvonnan mahdollistamiseksi.
Lehden mukaan päätös koskee alkuvaiheessa kiinalaispankkeihin laitteita toimittavia. Kyse on maan kommunistipuolueen kyberturvallisuuskomitean laatimasta 22-sivuisesta säännöstöstä, joka on vuotanut julkisuuteen. Yleinen uskomus on, että pankkien jälkeen käytäntö viedään laajasti eri sovellusalueille.
NYTimesin mukaan esimerkiksi USA:n kauppakamari on vaatinut nopeita keskusteluja Kiinan viranomaisten kanssa. Uudet säännöt nähdään keinoksi sulkea kyberturvallisuuden varjolla ulkomaiset - erityisesti amerikkalaiset - yritykset Kiinan markkinoilta.
Ulkomaisilla yrityksille ei ole varaa jäädä pois Kiinan markkinoilta. IDC:n mukaan Kiinassa investoidaan tänä vuonna 465 miljardia dollaria tieto- ja viestintäteknologiaan.
Uudet säännöt nähdään Kiinan protektionismiksi. Toisaalta amerikkalaiset ovat systemaattisesti estäneet esimerkiksi Huawein tuotteiden tuomisen Yhdysvaltain markkinoille perustellen tätä kansallisella turvallisuudella.