Amerikkalainen elektroniikkainsinöörien järjestö IEEE on muuttanut patenttipolitiikkaansa. Uuden politiikan tarkoitus on estää patenttitrollien toiminta ja toisaalta taata, ettei patentteja käytetä kilpailun estämiseen. Uusi käytäntö heikentää selvästi tekniikkaa kehittävien asemaa.
Tärkein uusi käytäntö on se, että jatkossa patenttimaksuja maksetaan IEEE:n standardien - kuten vaikkapa WiFin - kohdalla komponenttien hinnasta. Tähän asti rojalteja on joutunut maksamaan lopputuotteen hinnasta.
IEEE:n näkemyksen mukaan entinen FRAND-käytäntö, jossa standardin osan muodostava patentti pitää antaa muiden käyttöön reiluin kustannuksin ja tasapuolisesti (fair, reasonable and non-discriminatory) ei ole toiminut. Periaatetta on käytetty kilpailun rajoittamiseen.
Käytännössä kaikki tekniikkaa kehittävät ja sitä patentoimala suojaamaan pyrkivät yritykset vastustavat IEEE:n uutta käytäntöä. Patentoituja tekniikoita tuotteissaan hyödyntävät tietysti taputtavat käsiään.
Esimerkiksi Qualcomm, joka tekee vuosittain miljardeja dollareita lisensoimalla esimerkiksi wifi-piirejään valmistajille, saattaa menettää uuden käytännön vuoksi merkittäviä tuloja.
Yhdysvaltain oikeusministeriö tukee IEEE:n uusia sääntöjä, joten käytäntö tuodaan nopeasti kentälle. Äänestys siitä oli järjestössä käytännössä läpihuutojuttu. Uusien sääntöjen mukaan patentinhaltijan pitää esimerkiksi lisensoida tekniikka kaikille halukkaille, ei saa hakea kaupallisia rajoituksia kilpailijoille jotka haluavat neuvotella lisenssiehdoista.
IEEE:n päätöksen seuraus pitkällä aikavälillä on, että sen ratifioimien tekniikoiden merkitys pienenee. Esimerkiksi 5G-standardointi tulee tapahtumaan muiden järjestöjen kuten 3GPP sisällä.