Viime vuoden lopulla maailmassa oli 16 miljoonaa mobiililaitetta, jotka olivat jonkinlaisen haittaohjelman saastuttajia. Tietoturvayrityksen mukaan Android on jo ohittanut pahimpana virusalustana Windowsin, joka on pitänyt titteliä hallussaan vuosien ajan.
Alcatel-Lucentin tietoturvaratkaisuja kehittävä Motive Security Labs -yksikkö on julkistanut viime vuoden jälkimmäisen puoliskon tietoturvaraporttinsa. Sen mukaan Android-haittaohjelmien määrä kasvoi viime vuonna 25 prosenttia. Saastuneista koneista puolet oli Android-älypuhelimia ja puolet Windows-mikroja.
Merkittävä osa Android-haitoista on vakoiluohjelmia, jotka vakoilevat kännykän käyttäjää. Motive Security Labsin raportin mukaan kuusi kahdestakymmenestä yleisimmistä mobiilihaittaohjelmista on ns. spyphone-sovelluksia.
Mobiilin ja älypuhelimien yleistyminen tarkoittaa myös, että verkkorikollisuus muuttuu mobiiliksi. Raportissa ennustetaan, että botnet-verkkohyökkäykset siirtyvät tänä vuonna mobiiliin, haktivismista tulee mobiilia ja pilvihyökkäysten määrä kasvaa.
Androidin ”saastuminen” on ollut nopeaa. Vielä vuoden 2012 lopulla Android-haittaohjelmia ei käytännössä ollut. Motive Security Labsin mukaan vuoden 2013 lopulla tietokannasta löytyi 400 000 Android-haittaa. Viime vuoden lopulla luku oli jo selvästi yli miljoona.
Ajatuksia herättä tietorurvaraportti löytyy Motive Security Labsin sivuilta pdf-tiedostona.