Suomalaisyritykset esittelevät Barcelonan mobiilimessuilla tekniikkaansa Team Finland -yhteisosastolla. Yksi esittäytyjistä on tamperelainen Wirepas, jonka kehittämä ohjelmistoalusta mahdollistaa rajattomasti skaalautuvan esineiden internet -laitteiden edullisen yhdistämisen.
Wirepas on syntynyt Tampereen teknillisen yliopiston spin-offina. Sen toimitusjohtaja on Teppo Hemiä. Hän uskoo, että uusille, edistyksellisille lyhyen kantaman radiotekniikoille on kysyntää.
- Kun maailmassa on tällä hetkellä noin 0,5 miljardia kiinteää internet-paikkaa, vuoteen 2020 mennessä kytkettyjä esineitä on jo noin 50 miljardia, Hemiä havainnollistaa.
Esineiden internet eli IoT tarkoittaa myös sitä, että laitteiden ja pilvipalvelujen välille tarvitaan luotettavia verkkoratkaisuja, jotka kytkevät laitteet toisiinsa ja mahdollistavat vuoropuhelun niiden välillä. Tähän saakka olemassa olevista osista tehtyjen ohjelmistojen ongelmana on ollut heikko suorituskyky sekä huono toimintavarmuus laajoissa asennuksissa.
Wirepasin kehittämä Pino-ohjelmistoalusta mahdollistaa rajattomasti skaalautuvan, tehokkaan ja turvallisen tavan kytkeä laitteet toisiinsa. Valmiissa, luotettavassa ja testatussa alustassa jokainen laite on autonominen osa verkkoa.
– Hajautettu älykkyys tarkoittaa meidän järjestelmässämme sitä, että jokainen laite muodostaa yhteyden autonomisesti naapureiden kanssa. Verkkomme on äärettömän skaalautuva ja luotettava; se osaa käyttää vaihtoehtoisia reittejä, jos radioympäristössä on häiriöitä tai muita ongelmia. Lisäksi se osaa muodostaa yhteydet uudelleen, oli tilanne mikä tahansa, Hemiä selvittää.
Wirepasin liiketoimintamalli perustuu protokollapinon lisensiointiin. Se on piirisarjariippumaton eli mitä tahansa radiopiiriä voidaan käyttää teknologian kanssa. Asiakkaina on esimerkiksi erilaiseen mittaamiseen liittyviä yrityksiä, joiden älymittareita luetaan langattomasti Wirepasin verkkoalustan kautta. Teknologia soveltuu myös esimerkiksi hoivaan, valaistukseen ja koti- ja rakennusautomaatioon. Kaikkeen, missä luotettavaa sensorointia tarvitaan.
Wirepas kertoi viikko sitten, että Pino-protokolla toimii Pohjoismaissa jo miljoonassa verkotetussa laitteessa. Uusin Pinon hyödyntäjä on Aidon, jonka etäsähkömittarien verkkoon tullaan kytkemään useita satoja tuhansi mittareita. Se tulee muodostamaan maailman suurimman mesh-tyyppisen IoT-verkon.