Vahvempia, kevyempiä, joustavampia ja edullisempia aurinkokennoja. Sitä lupaa Cincinnatin yliopiston tutkioiden työ, jota esitellään tällä viikolla USA:n fysiikkaseuran (Physical Society) kokouksessa Teksasissa.
Yan Jin on tohtoriopiskelija yliopiston biolääketieteen ja kemian osastolla. Hän on tutkint polymeeriseosten vaikutusta aurinkokennon suorituskykyyn. Tulokset ovat erittäin lupaavia.
Jinin mukaan taivutettu polymeeriseos muuttaa kalvon rakennetta ja elektronisia ominaisuuksia niin, että sen hyötysuhde paranee kolminkertaiseksi. Tämä onnistuu lisäämällä kalvon aktiiviseen hiilipohjaiseen kerrokseen puhdasta grafeenia.
Ksäittelyn jälkeen kalvon sähkönjohtokyky parania ja kyky muuntaa auringonvaloa sähköksi parani yli 200 prosenttia. Tulosta testattiin vertaamalla grafeenilla terästettyä kalvoa grafeenittomaan.
Cincinnatin yliopiston tutkijat ovat tehneet kehityksessä yhteistyötä USA:n energiaministeriön alaisen Ok Ridgen kansallisen tutkimuslaboratorion kanssa. Yleinen tavoite on kehittää tehokkaita aurinkosähköratkaisuja, jotka olisivat edullisempia kuin nykyiset pii- tai germanium-pohjaiset kennot.
Polymeerien ongelma on ollut se, että niiden kyky vangita auringonvaloa ja kuljettaa varauksia on selvästi epäorgaanisia puolijohteita pienempi.