Tekesin uudet digiohjelmat käynnistyvät virallisesti tänään. Viidennen sukupolven mobiilitekniikkaan keskittyvä 5thGear yrittää pitää maamme kansainvälisen kehityksen kärjessä myös tulevaisuuden verkkotekniikassa. Ohjelmapäällikkö Mika Klemettinen haluaa, että jättihanke on osaltaan nostamassa suomalaisyrityksiä maailman kärkikaartiin.
Viisi vuotta ja yli sata miljoonaa euroa. 5thGear on massiivinen ohjelma, mutta vähempi ei riittäisi. Langaton tietoliikenne on yhä suomalaisen yhteiskunnan veturi. - Kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttäminen ja parantaminen vaatii pitkäjänteistä panostusta niin yrityksiltä, tutkimusorganisaatioilta kuin yhteiskunnaltakin, Klemettinen sanoo.
5G ei ole samalla tapaa monoliittinen teknologia kuin aiemmat mobiilitekniikat. Klemettisen mukaan 5G:ssä yhdistyvät teknologiakehitys, heterogeenisten verkkoympäristöjen hallinta ja uudet liiketoimintamallit. - Lisäksi 5G:n ja koko digitaalisuuden aikakauden myötä ratkaisujen sovellettavuus eri toimialueilla - teollisuudessa, liikenteessä, terveydessä - ja uudenlainen yhteistyö yli perinteisten toimialojen korostuvat. 5thGear-ohjelman yhtenä keskeisenä iskulauseena onkin ”Digitaalisuus yhdistää – 5G mahdollistaa”, Klemettinen sanoo.
Teknisesti 5G on erittäin haastava kokonaisuus. Suomalaista tutkimusta ei voida tehdä siiloissa, vaan aktiivisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tärkeää on teknologian tutkimuksen lisäksi nostaa esille keihäänkärkihankkeita, pilotoida tekniikoita ja ratkaisuja sekä kehittää uusia liiketoimintamalleja.
Teknisen kehityksen kannalta keskeisessä asemassa ovat eri puolilla käynnistyvät 5G-testiverkot. Ohjelmaan valittujen testiverkkojen työtä koordinoidaan niin, että eri verkoissa tehtävä työ täydentää toisiaan.
- Tutkimus- ja standardointityötä tukevien testiverkkojen kautta halutaan muodostaa Suomeen yhteen liitettyjen testiverkkojen ekosysteemi, jossa voidaan monipuolisesti kokeilla erilaisia teknologioita ja uusia 5G-alueen liiketoimintamalleja. Testiverkkojen ekosysteemi on konsepti, jolla Suomi halutaan nostaa kansainvälisesti vahvasti näkyville 5G:n ja koko digitaalisuuden alueen kehityksessä sekä houkutella sen myötä uusia investointeja Suomeen.
Tekes panostaa digitaalisuuteen
Tekes on käynnistänyt kolme digitaalisuuden alueen ohjelmaa – Teollinen internet, Terveyttä biteistä ja 5thGear – joilla on omat identiteettinsä, mutta jotka tekevät laajamittaista yhteistyötä digitaalisuuden yhteisrintamassa. Malli poikkeaa perinteisistä erillisten ohjelmien lähestymistavasta ja osoittaa samalla Tekesin digitaalisuuteen suunnattujen panostusten merkityksen. Erojakin ohjelmissa tietysti on.
- Teollisen internetin ohjelma on luonteeltaan lyhyemmän tähtäimen hyödyntämiseen tähtäävä ja siinä keskitytään paljolti pk-yritysten digitalisointiin, kun taas 5thGear-ohjelmassa on selvästi tutkimuksellisempi standardointivetoinen ote ja tyypillisesti 5-10 vuoden hyödyntämisen aikajänne. Näitä alueita yhdistävät kuitenkin monet teknologiset ratkaisut ja menetelmät sekä teknologiasiirrot alueiden välillä, Klemettinen kuvaa.
5thGearin ensimmäisessä vaiheessa on hyväksytty kymmenkunta hankekonsortiota, joiden mukana on esimerkiksi kolme testiverkkohanketta. Huomenna torstaina järjestetään ohjelman aloitusseminaari, jossa hankkeet esittelevät itseään. 5thGearin ohjelmaesitys löytyy Tekesin sivuilta.