5G puhuttaa nyt enemmän ja enemmän. Tekes käynnistää tänään uudet digiohjelmansa Finlandiatalolla. Viisivuotinen 5thGear on yksi uusista ohjelmista. Mutta mitä 5G oikein tarkoittaa? Nyt aiheesta on tehty ensimmäiset kattavat oppaat.
Mittauslaitevalmistaja Anritsu ehti oppaineen ensimmäisten joukossa. Understanding 5G kuvaa tekniikan vaatimuksia eri puolilta: nopeusvaatimuksia, latenssivaatimuksia, uusia taajuuksia.
Mittauslaitevalmistajan oppaassa kerrotaan tietenkin niistä haasteista, joita uuden tekniikan kehitys tarkoittaa mittaajan ja kehittäjän näkökulmasta. Oman osansa saa uusi FBMC-aaltomuoto, joka on tällähetkellä lupaavin signaaliehdokas tulevaksi 5G-linkiksi.
Anritsun markkinoinnista Euroopassa vastaava Jonathan Borrill arvioi Barcelonan Mobile World Congressissa, että tänä vuonna nähdään jo koko joukko erilaisia 5G-protoja. Standardinmukaisia ne eivät voi millään tavalla olla, sillä standardointi alkaa vasta ensi vuonna.
Borrillin mukaan 5G merkitsee isoa murrosta verkkotekniikkaan. Aiemmin - myös 4G-verkoissa - pyrittiin optimoimaan signaali-kohinasuhde verkoissa, jotta kapasiteettia saataisiin mahdollisimman suureksi. 5G:ssä kapasiteetti ei tule olemaan ongelma, mutta erilaisten häiröiden suodattaminen ja hyödyntäminen nousee suurimmaksi haasteeksi.
Verkon arkkitehtuurin muuttuminen tulee myös aiheuttamaan ongelmia testaajille. Aiemmin tukiasema oli monoliittinen boksi, jonka testaaminen oli hankalaa mutta periaatteessa yksinkertaista. Miten mallinnetaan tulevaisuuden tuiasemia ja niiden signaaleja, kun laskenta tapahtuu yhä useammin pilvipalveluissa?
Anritsun 5G-oppaan ”Understanding 5G” voit ladata yhtiön verkkosivuilta.