- Teollisuuden kilpailukyvyn kannalta automaatiolle ja robotisaatiolle ei ole vaihtoehtoa. Meidän pitäisi nyt heti käynnistää robotisointiohjelma, jossa autetaan ensisijaisesti konepajoja ja kokoavaa teollisuutta ja parannetaan niiden tuotavuutta, sanoo Robotics Finland -hanketta eistävä Cristina Andersson.
Asiantuntijoiden mukaan Kiinasta tulee maailman robotisoitunein maa vuoteen 2020 mennessä. Kansainvälisen robottijärjestön IFR:n näkemys on, että robotiikka tuo uusia työpaikkoja, ei pelkästään teollisuuteen, vaan muillekin yhteiskunnan osa-alueille.
Tämä sama kehitys pätee myös Suomen osalta. Robotit eivät vie työtä, vaan luovat uusia. - Robotiikka myös vauhdittaa työn palaamista takaisin Suomeen, Andersson uskoo.
Samoilla linjoilla on myös Suomen Robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Latokartano. Tällä hetkellä robottien määrä Suomessa vähenee, kun investoinnit eivät korvaa edes poistoja.
- Jos pian ei aleta investoida, niin muutaman vuoden kuluttua on liian myöhäistä. Meillä on jo nyt joitakin hyviä esimerkkejä siitä, että robotisoinnin avulla yritykset voivat tuoda halvan työvoiman maista tuotantoa takaisin Suomeen. Näitä yrityksiä pitäisi vaan olla paljon enemmän, Latokartano arvioi.
Robotiikka on vahvasti esillä Teknologia15-messuilla Helsingissä ensi lokakuussa. Aiheeseen liittyvän ohjelman kokoaa Suomen Robotiikkayhdistys yhdessä Cristina Anderssonin kanssa.
Robotiikkaa käsitellään seminaareissa kaikkina kolmena messupäivänä, vähän eri näkökulmista. Anderssonin työlistalla on kaksi erilaista kokonaisuutta: Tiistain 6.10. seminaari keskittyy siihen, miten keinoäly vaikuttaa päätöksentekoon ja yritysten johtamiseen. Torstaina 8.10. puolestaan aiheena on työn ja työurien muuttuminen.
Teknologia15-messuista löytyy lisätietoa Suomen messujen sivuilta.