MIT:n ja Stanfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet aurinkokennon, johon on yhdistetty kaksi eri kerrosta. Tavoite on saada muutettua sähköksi suurempi osa auringonvalon spektristä. Uuden kennon hyötysuhde voi pian olla nykyisiä aurinkopaneeleja parempi.
Uuden tandem-rakenteen perusta on normaali piipohjainen kenno. Sen päälle on liitetty osittain läpinäkyvä perovskiittikerros.
Perovskiitit ovat mineraalina vanha löydös. Aurinkokennokäyttöön sen tutkimus alkoi toden teolla vuonna 2012. Sen etuna on erittäin hyvä valonabsorbtiokyky. Piihin verrattuna kyky on monisatakertainen.
Tutkijoiden mukaan aiemminkin on esitelty päällekkäin pinottuja aurinkokennorakenteita. Tähän asti kaikilla kerroksilla on ollut oma ohjauslogiikkansa. Nyt kehitetty uusi rakenne on käytännössä yksi laite, joka ohjataan yhdellä ja samalla logiikalla.
Yksinkertaisempi rakenne tekee siihen pohjautuvien kennojen valmistamisen helpommaksi ja edullisemmaksi. Tällä hetkellä ensiversioissa uuden rakenteen hyötysuhde on 13,7 prosenttia, mutta tutkijat uskovat, että rakenteen hyötysuhden saadaan helposti nostettua 30 prosenttiin. Tämä on jo nykyisiä kaupallisia aurinkokennoja tehokkaampaa sähköntuotantoa.
Tulevaisuudessa pii-perovskiitti-kennoilla uskotaan päästävän yli 35 prosentin hyötysuhteeseen.