Nokian taantuma iski kovaa suomalaiseen elektroniikka- ja teknologiavientiin. Nyt krapula lienee ohi, sillä viime vuonna korkean teknologian tuotteiden vienti kasvoi Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kahdeksan prosenttia yli 3,8 miljardiin euroon. Samalla Suomi on muuttunut kännykkämaasta tukiasemamaaksi.
Nousu taittoi vuodesta 2008 jatkuneen ryhmän viennin laskutrendin. Korkean teknologian tuotteiden osuus Suomen kokonaisviennistä oli kuitenkin viime vuonna vain alle seitsemän prosenttia, kun se oli enimmillään viime vuosikymmenellä yli 20 prosenttia.
Suomi oli koko Nokia-buumin ajan iso tekniikkaviejä. Vielä viime vuosikymmenellä Suomi vei elektroniikkaa 2-4 miljardilla eurolla enemmän kuin sitä tuotiin. Nyt Suomi on siirtynyt - ehkä pysyvästi - alijäämäisen tekniikkaviennin aikaan.
Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden vienti oli viime vuonna arvoltaan alle 1,2 miljardia euroa, kasvua 18 prosenttia edellisvuodesta. Nousu johtui erityisesti viestintälaitteiden viennin lisääntymisestä.
1990-luvulla ja 2000-luvun alussa vienti perustui matkapuhelimien vientiin, jonka avu on romahtanut vuoden 2008 lähes seitsemästä miljardista eurosta viime vuoden vajaaseen 76 miljoonaan euroon.
Voikin sanoa, että Suomi on muuttunut kännykkämaasta tukiasemamaaksi, vaikka volyymit ovatkin kaukana kännyköiden kulta-ajoista. Viime vuonna verkkolaitteiden vienti kasvoi viime vuonna 74 prosenttia yli 379 miljoonaan euroon.