Kun Nokian ja Alcatel-Lucentin kauppa julkistettiin, Ericssonin osakkeen arvo nousi ja Nokian laski. Ericssonin pääjohtaja vaikutti huolettomalta. Ericssonin strategiaryhmällä lienee silti edelleen pitkiä päiviä, kun markkinoille on tullut entistä kovempi kilpakumppani.
Reaktio osakemarkkinoilla osoittaa, että monet uskovat Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusion aiheuttavan epävarmuutta asiakkaissa ja että paljon energiaa joudutaan tuhlaamaan siihen, kun asemista uudessa organisaatiossa tapellaan. Tämä energi aon pois uusien tuotteiden kehittämisestä ja asiakassopimusten hankkimisesta.
- Meillä on oma tiemme, oma alueemme. Meillä on strategiamme ja sitä toteutamme sanoin Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg uutistoimisto Sixille, kun tieto Nokian ja Alcatelin fuusiosta tuli.
Hasn Vestberg ei yleensä puhu kilpailijoista. Mieluummin hän kertoo, mihin Ericsson on menossa. Hän oli itse mukana rakentamassa uutta palveluliiketoimintaa sekä mobiili- ja televisioverkkoja, joista on kasvanut liikevahdoltaan yhtä suuri alue kuin tukiasemista.
Viime vuosina Ericsson on panostanut kovasti kasvaakseen uusilla alueilla kuten IP-verkoissa, pilvipalveluissa, operaattorien tukijärjestelmissä ja kaikessa siinä, joka voidaan koota yhteen suositun IoT-termin alle. Kuka tietää esimerkiksi, että Ericssonin työntekijät tekstittävät 200 000 tuntia eurooppalaisia tv-lähetyksiä.
Radiotekniikka ja mobiiliverkot tulevat silti aina olemaan Ericssonin ydinaluetta. Mutta vastikään ilmoitettu 2200 työntekijän irtisanominen kertoo myös, että raudan kehittämien vaatii vähemmän ja vähemmän henkilöstöä.
Uudet kasvualueet tulevat ohjelmistoista, jotka integroidaan Ericssonin laitteistoon. Tämä kehitys tapahtuu suurelta osin muissa osissa maailmaa, kuten Piilaaksossa Facebookin, Googlen ja Amazonin kaltaisten yritysten naapurissa. Nämä yritykset haluavat, että heidän palvelunsa toimii hyvin älypuhelimissa.
On mielenkiintoista panna merkille, että Nokian ja AlcaLun fuusion jälkeen mobiiliverkkoja toimittaa enää neljä suurta yritystä: Ericsson, Nokia, Huawei ja ZTE. Kymmenen vuotta sitten yrityksiä oli viisitoista.
Onko keskittyminen hyödyllistä vai haitallista Ericssonin kannalta, siihenkään Vestberg ei halua ottaa kantaa. - Voidaan tietysti sanoa, että kun pelureita on vähemmän, yhä harvempi tappelee samasta kakusta. Tai että harvemmat pelurit oca vahvempia. Mutta se on kaikki vain spekulointia.
Ericssonin strategiaryhmän pitää kuitenkin miettiä uudelleen tulevaisuutta, kun kilpailijakartta piirretään uusiksi. Arvattaen se ei kuitenkaan muuta suuresti yrityksen menestyksekästä strategiaa.
Per Henricsson, Elektroniktidningen