Matkapuhelimiin on vuosien varrella kehitetty monenlaisia lisälaitteita. Suomessakin on kehitetty ratkaisu, joka tekee älypuhelimen kamerasta mikroskoopin. Kalifornian yliopistossa kehitetty laite menee pidemmälle: se kykenee kuvantamaan ja skannaamaan DNA-molekyylejä.
UCLA:n tutkijoiden kehittämä laite koostuu ulkoisesta linssistä, ohutkalvopohjaisesta häiriösuotimesta ja laserdiodista. Kokonaisuus on pakattu 3D-tulostettuun koteloon, joka asetetaan älypuhelimen päälle.
Laite toimii kuten normaali fluoresenssimikroskooppi, joka käyttää uv-valoa. Prosessori Aydogan Ozcanin mukaan DNA-molekyyli on venytettynä noin kaksi mikronia leveä. Kameralla voidaan havaita DNA-näytteestä esimerkiksi Alzheimerin tauti tai lääkeresistanssi tarttuvien tautien hoidossa.
Aiemmilla älypuhelinmikroskoopeilla on voitu kuvata suurempia objekteja kuten soluja. Ozcanin tiimin kehittämä laite on ensimmäinen, joka kykenee erottelemaan pienikokoisen DNA-molekyylin.
Skannattu DNA-molekyyli käsitellään älypuhelimessa Windows-pohjaisella sovelluksella. Data lähetetään sitten Ozcanin laboratorioon. Toimivalla datayhteydellä koko prosessi kestää vain kymmenisen sekuntia. Näytteet pitää tietenkin ennen kuvantamista käsitellä fluoresoivasti.
Mikäli näyte on riittävän pitkä (noin 10 000 DNA-paria), älypuhelin tunnistaa molekyylit erittäin luotettavasti. Jaksojen lyhentyessä luotettavuus kärsii nopeasti, tutkijat kertovat.