VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat merkittävässä roolissa ITER-fuusioreaktorin etäoperointiin liittyvässä hankkeessa. Etelä-Ranskaan rakennettavan ITER-fuusiorektorin toimituskokonaisuuteen kuuluu nyt tilattu ns. Neutral Beam -etähuoltolaitteisto. Miljardien eurojen arvoisessa hankkeessa pyritään osoittamaan fuusioreaktion tekninen soveltuvuus tulevaisuuden energialähteenä.
Amec Foster Wheeler on juuri allekirjoittanut seitsenvuotisen sopimuksen Fusion For Energy (F4E) -organisaation kanssa. F4E vastaa Euroopan osuudesta ITER-hankkeessa, joka on kaikkien aikojen mittavin fuusioenergiahanke.
VTT:n tehtävät koskevat huollon etäoperointiin liittyvien laitteiden ja ohjausjärjestelmien suunnittelua ja testausta Tampereella sijaitsevassa Divertor Test Platform 2 -eli DTP2 -tutkimusympäristössä yhdessä TTY:n kanssa. Etäoperointijärjestelmä on tärkeä ITERin onnistumisen kannalta, koska reaktorikomponentteja pitää huoltaa ja vaihtaa, mutta ihminen ei voi mennä reaktoriin sen käynnistymisen jälkeen.
Arvoltaan 70 miljoonan euron sopimuksen uskotaan olevan suurin fuusioenergian robotiikkasopimus, joka on solmittu Isossa-Britannissa toimivan yrityksen kanssa. Sopimus korostaa Amec Foster Wheelerin johtavaa asiantuntija-asemaa ja vahvistaa edelleen yrityksen suhdetta F4E:n kanssa keskeisenä toimijana fuusioreaktion kaupallisessa kehityksessä.
Kehyssopimus kattaa kaikki ITERin Neutral Beam -etäoperointijärjestelmään liittyvät toiminnot, kuten suunnittelun, valmistuksen, testauksen, toimituksen, paikan päällä suoritettavan integroinnin, käyttöönoton ja hyväksymistestauksen.
Amec Foster Wheeler johtamassa hankkeessa ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) lisäksi mukana CCFE - Culham Centre for Fusion (Ison-Britannian kansallinen fuusiolaboratorio), Reel SAS Ranskasta, Walischmiller Engineering GmbH Saksasta, Hyde Group ja Capula Isosta-Britanniasta sekä Magyics Belgiasta.