Suomessakin on tutkittu nanoselluloosan tulevia käyttömahdollisuuksia, mutta amerikkalaistutkijat ovat menneet asiassa hieman pidemmälle. Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet maailman ensimmäisen mikropiirin, joka on rakennettu puupohjaiselle substraatille eli alustalle.
Yliopiston nanotekniikan laboratorio teki yhteistyötä Madisonissa sijaitsevan Yhdysvaltain maatalousministeriön alaisen puutuotteiden laboratorion kanssa. Tulokset julkistettiin juuri ilmestyneessä Nature Communications -lehdessä.
Teknisessä paperissa esitettiin, miten piisirun alusta voidaan korvata nanoselluloosaan pohjaavilla fibrilleillä. Tutkimusryhmää vetäneen Zhenqiang Man mukaan valtaosa mikropiiristä on tukialustaa. Muuta materiaalia on vain muutaman mikronin verran, joten fibrillipohjaisesta piiristä tulee käytännössä biohajoavaa lannoitetta.
Tutkimusryhmä onnistui valmistamaan galliumarsenidipohjaisen mikroaaltopiirin nanoselluloosa-alustalle. Kyse oli HBT-transistoreista, joiden kytkentänopeus oli 37,5 gigahertsiä.
Tiimi on onnistunut valmistamaan samalle biohajoavalle substraatille myös NOR- ja NAND-muistisoluja sekä invertterin.
Tutkijat myöntävät, että piipohjaisilla mikropiireillä on etunaan erittäin edulliset kustannukset tällaiseen uuteen tekniikkaan verrattuna. Puumikropiirit eivät näin todennäköisesti yleisty ainakaan kovin nopeasti.