Akun kesto on ominaisuus, johon älypuhelimen omistajat toivoisivat aina parannusta. Ohion osavaltion yliopistossa on nyt kehitetty tekniikka, joka voisi pidentää toiminta-aikaa akulla jopa 30 prosenttia. Tekniikkaa ollaan kaupallistamassa uuden startup-yrityksen kautta.
Ohiolaistutkijoiden patentoima tekniikka ottaa talteen kännykän radion lähettämää radioenergiaa ja muuntaa sen suoraan DC-virraksi, jolla akkua voidaan ladata. Tavallaan kännykkä saadaan uudelleen käyttämään energiaa, jota se hukkaa.
Kun kännykkä on yhteydessä tukiasemaan tai wifi-reitittimeen, se hukkaa valtavat määrät energiaa tähän yhteyteen. Tutkijoiden mukaan 97 prosenttia kännykän radiosäteilystä ei koskaan saavuta määränpäätänsä. Kaikkea siitä ei voida kerätä virrantuotantoon, mutta osa voidaan.
Tutkijoiden kehittämä piiri sieppaa osan tästä energiasta ja muuntaa sen sähkövirraksi. Kyse on milliwateista, joilla kännykän akkua ei voida ladata täyteen, mutta joilla sen toiminta-aikaa voidaan pidentää merkittävästi. Mittausten mukaan jopa 30 prosenttia.
Parasta innovaatiossa on se, että tarvittava piiristö voidaan istuttaa kännykän kuoriin. Tutkijoiden mukaan se ei juuri lisää laitteen kokoa tai painoa.
Akun lataaminen tällaisella hukkaenergialla onnistuu tietysti vain silloin, kun kännykän radio lähettää. Mikäli laitteella vain pelaa peliä, mitään talteen kerättävää säteilyä ei ole. Tutkijat korostavat, ettei radioenergian keruu heikennä laitteen nettiyhteyden laatua. Joka suuntaan säteiltävästä energiasta otetaan talteen vain hyvin pieni osa.