Komponenttien tukkukauppiailla ei ole nyt helppoa. Suomen markkinat kutistuvat, tuotanto katoaa edelleen muualle ja nopeat nettikaupat haastavat jakelijaa. Fintronic ui vastavirtaan. Yhtiö aikoo kasvaa 3-5 prosenttia tänäkin vuonna.
Toimitusjohtaja Janne Vasaman mukaan pärjäämisen resepti on yksinkertainen. - Meillä on vain rajattu määrä päämiehiä. Haluamme tuntea tuotteet teknisesti, jotta voimma tarjota asiakkaillemme parempaa tukea.
Vasaman mukaan Fintronicin myyjät viettävät enemmän aikaa loppuasiakkaan tuotekehityksen parissa kuin ostajien kanssa. Ilmeisesti konsepti toimii, sillä vuoden 2005 noin kolmen miljoonan euron liikevaihto oli viime vuonna jo kaksinkertainen. 2005 oli nyky-Fintronicille tärkeä vuosi, sillä silloin yhtiö irtosi amerikkalaisesta Tech Datasta.
Yhiön päämiehet ovat puolijohdeyrityksiä, moduulien toimittajia ja anturivalmistajia. Kaikki nimiä, joiden tuotteiden myynti vaatii aina erikoisosaamista. Analogiavalmistaja Linearin kanssa jakelusuhde täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja entinen kotimainen eli nykyisin Murataksi muuttunut VTI on toiseksi suurin päämies. Antureita Vasama pitää todellisena tulevaisuuden tekniikkana.
- Uskon että seuraavat 10-20 vuotta ovat anturien aikaa. Erilaiset järjestelmät ja laitteet saavat anturoinnin avulla aistit, Vasama ennustaa.
Anturijärjestelmän suunnittelu on kuitenkin teknisesti vaikeata ja silloin teknisen tuen on syytä olla lähellä tuotekehitystä. Pelkkä komponentin myyminen ei auta kovinkaan pitkälle.
Fintronic on lähtenyt myös rohkeasti tekemään kauppaa Venäjälle paikallisten yritysten kanssa. Hanke on ollut iso menestys, sillä myynnistä jo 45 prosenttia tulee Venäjän ja Baltian alueilta.
Fintronic on saanut Ulkoministeriöstä tietyille komponenteille koontilisenssin, joten aivan jokaista vientiä ei tarvitse erikseen anoa. Se helpottaa raskaasta byrokratiastaan tunnettuun maahan viemistä.