Alcatel-Lucent julkisti viime viikolla tutkimuksen, jossa selvitettiin erilaisten päätelaitteiden toimimista verkossa. Data paljastaa eri laitteiden, mutta myös tarkempia tietoja. Kuten sen, että Applen iPhone käyttää verkon resursseja selvästi Android-laitteita tehokkaammin.
Tutkimuksessa eri päätelaitteet rankattiin sen mukaan, miten paljon ne vievät verkon resursseja keskimääräisellä dataliikenteellään. Tätä lukua verrattiin laitteiden ja verkon väliseen signalointiin. Vertailu paljasti Alcatel-Lucentin mukaan, kuinka tehokkaasti laitteet verkko käyttävät.
Android- ja iPhone-laitteiden suosituissa sovelluksissa ja niiden datansiirrossa on hyvin vähän eroja. Erot laitteiden välillä syntyvät signaloinnissa. iPhone käyttää signalointiin 50 prosenttia vähemmän resursseja kuin Android, kun siirretään sovellusdataa saman verran.
Androidin signalointi – siis datayhteyden luominen verkkoon ja palveluihin päin – jakautuu varsin tasaisesti eri sovellusten kesken. 17 prosenttia Androidin signaloinnista aiheutuu Facebookin Messenger-palvelusta, 13 prosenttia Googlen omista ilmoituksista, 12 prosenttia Googlen palveluista ja 11 prosenttia suojattujen https-yhteyksien luomisesta.
Applen iPhonessa kuva on hyvin toisenlainen. 38 prosenttia kaikesta signaloinnista johtuu Applen omista APNS-ilmoituksita (Apple Push Notification Service). Suojatut https-yhteydet aiheuttavat 12 prosenttia signaloinnista ja Facebookin Messenger-viestit 9 prosenttia.
Ero on iso. Apple työntää iPhone-käyttäjille paljon push-ilmoituksia. Tämä johtuu siitä, että Apple lähettää ilmoituksia käyttäjien sovelluksiin keskitetyltä palvelimelta. Näin iOS-sovelluksiin ei tarvitse kehittää omaa signalointiaan. Iso osa iOS-sovelluksista hyödyntää tätä APNS-signalointia.
Android on avoimempi ja samalla hajanaisempi järjestelmä. Signalointiin on myös ulkopuolisia tekniikoita. Googlen oma GNS-palvelu hoitaa signaloinnin huomattavasti harvempien sovellusten puolesta.
Tulosten mukaan keskimääräinen Android-puhelin asettaa signaloinnilla Facebook Messenger -yhteyden 57 kertaa päivässä. Whatsapp tekee saman 33 kertaa päivässä. Iphonessa sovellusten signalointi jää puoleen tästä, lähinnä APNS-yhteyksien ansiosta.
Alcatel-Lucentin mukaan iPhone hyödyntää näin verkon resursseja tehokkaammin, vaikka sovellusten datansiirrossa eroa ei käytännössä ole.