Intelin perustajan Gordon Mooren kuuluisa laki on tuonut elektroniikkaan lisää suorituskykyä yhä halvemmalla hinnalla jo vuosikymmeniä. Transistorien määrä piilastulla on kaksinkertaistunut kahden vuoden välein. Nyt laki on tulossa kohti loppuaan.
Piilaaksossa järjestetyssä uuden puolijohdetekniikan Hot Chips -konferenssissa USA:n Puolustusvoimien tutkimusorganisaation (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency) mikrojärjestelmien johtaja Robert Colwell ajoitti Mooren lain kuoleman vuoteen 2022. - Laki lakkaa toimimasta joko 7 tai 5 nanometrissä, Colwell uskoo.
Mooren laki on 30 vuodessa kasvattanut puolijohdepiirien suorituskyvyn 3500-kertaiseksi. Yhdestä megahertsistä piirien kellotaajuus on noussut 5 gigahertsiin. Millään muulla alueella tällainen eksponentiaalinen kasvu ei ole ollut lähelläkään.
Colwellin mukaan seuraavan 30 vuoden aikana elektroniikassa ei kannata odottaa 3500-kertaista suorituskyvyn kasvua. - Ehkä suorituskyky voi kasvaa 50-kertaiseksi. Pieniä, inkrementaalisia parannuksia voidaan saada aikaan, mutta eksponentiaalisen kasvun aika on ohi.
DARPA:n tutkimuksissa seurataan jopa 30 uutta teknologiaa, joitka voisivat korvata Mooren lain ytimessä olevan mikropiirien cmos-valmistusprosessin. Näiden suhteen Colwellin näkemys on aika pessimistinen.
- Mielestäni uusissa prosesseissa on kaksi tai kolme lupaavaa, eivätkä nekään ole kovin lupaavia.
Takavuosina Colwell vastasi Intelillä Pentium-prosessorin suunnittelusta, joten näkemystä hänellä pitäisi olla.