Pieniä mobiiliverkkojen soluja eli ns. femto-, piko- ja mikrosoluja oli viime vuonna maailmassa noin 4,1 miljoonaa kappaletta. Määrä kasvaa vuoteen 2018 mennessä noin kymmenkertaiseksi.
Berg Insight -tutkimuslaitoksen mukaan vuoteen 2018 mennessä maailmaan on asennettu 40 miljoonaa piensolua. Piensolut täydentävät verkkojen makrosolurakennetta lisäämällä peittoa ja verkon kapasiteettia kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tapahtumissa.
Tarve paremmalla kapasiteetille on luonnollinen. Berg Insightin mukaan mobiiliverkkojen dataliikenne kasvaa yli 50 prosentin vuosivauhtia vuodet 2012-2018. Tähän haasteeseen voidaan vastata monin eri keinoin. Operaattori voi ostaa lisää taajuuksia käyttöönsä, käyttää edistyneempiä radiorajapintoja tai asentaa verkkoon enemmän tukaisemia.
Piensoluja on ollut tarjolla jo vuosia. Tähän asti operaattorit ovat käyttäneet niitä esimerkiksi paikoissa, joissa makrosolujen asentaminen on ollut liian kallista. Verkon peiton ja kapasiteetin parantamiseksi piensoluja on alettu käyttää vasta viime aikoina.
Piensoluista on myös tulossa multimode-tyyppisiä, joten samaa alustaa voidaan käyttää esimerkiksi 3g- tai 4g-yhteyksen ja wlan-yhteyksien parantamiseen.
Femto- ja muiden piensolujen rauta perustuu usein hyvin pitkälle integroituun järjestelmäpiiriin. Kuvan Picochipin picoXcell-siru on hyvä esimerkki. Mindspeen osti englantilaisen Picochipin viime vuonna.