Tänä vuonna myydään yli 1,4 miljardia älypuhelinta. Laitteena älypuhelin on tärkein yksittäinen tuote, joka määrittää puolijohdemarkkinoiden kehitystä. Silti näitä laitemarkkinoita voidaan pitää kieroutuneina.
Samsung on maailman suurin älypuhelinvalmistaja. Silti Korea Times -lehti kertoo, että ensi vuonna Samsung kutistaa tuotantomääriään 14 prosenttia. Korealaisvalmistaja tuo markkinoille ensi vuonna 430-430 miljoonaa laitetta.
Samsungin voitot ovat älypuhelimissa kutistuneet seitsemän peräkkäistä vuosineljännestä. Yhtiö odottaa paljon helmikuussa Barcelonan Mobile World Congressissa esiteltävältä Galaxy S7 -huippumallilta, mutta suurin kysyntä Samsungin älypuhelimiin tulee nyt edullisissa ja keskihintaisissa laitteissa. Niistä valtaosan Samsung valmistaa Vietnamissa.
Kuka älypuhelimilla sitten tekee rahaa? Vuonna 2007 Nokia imuroi kaksi kolmasosaa älypuhelinvoitoista. Vuonna 2012 Samsung ja Apple jakoivat käytännössä kaikki voitot puoliksi. Tänä vuonna Apple vie yli 90 prosenttia kaikista älypuhelimilla tienatuista dollareista.
Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä markkinoilla ensi vuonna tapahtuu. Microsoftin markkinaosuus oli vuoden kolmannella neljänneksellä 1,7 prosenttia. On omituista, ettei kukaan halua laitteita, jotka ovat monella tapaa erittäin laadukkaita. On hyvin mahdollista, että Microsoft karsii Lumia-tuotantoaan ensi vuonna merkittävästi. Yhtiöllä on toki varaa pitää käynnissä kannattamatonta bisnestä jonkin aikaa, mutta onko siinä mitään järkeä?
Applen asemaa älypuhelimissa ei tällä hetkellä uhkaa oikeastaan mikään. Volyymeissä iPhone ei pääse lähellekään Android-leirin lukuja, mutta se ei selvästi ole Applen tavoitekaan. Näkyvissä ei ole ketään eikä mitään, joka voisi tuoda 800-1000 euron hintaisen laitteen markkinoilla ja myydä sitä kovilla katteilla.