Sveitsiläinen elektroniikan ja mikrotekniikan tutkimuskeskus CSEM on yhdessä Yhdysvaltaina energiaministeriön uusiutuvan energian laboratorion eli NREL:n kanssa tehnyt uuden maailmanennätyksen auringonvalon muuntamisessa sähköksi. Ilman keskittimiä uusi hyötysuhde-ennätys kirjataan nyt lukemin.
Ennätyslukema onnistui NREL:n tutkijoiden kehittämän kennon pintarakenteen avulla, joka perustuu galliumindiumfosfidiin. Rakenteen alempi kenno on kiteisestä piistä ja CSEM:n käsialaa.
Kaksi eri kennoa valmistetaan erikseen ja sen jälkeen ne pinotaan päällekkäin. Tämä ns. dual-junction eli kaksiliitosrakenne ja valmistus sekä mittaustulokset ollaan julkaisemassa IEEE:n Photovoltaics-lehdessä.
Lähes 30 prosentin hyötysuhde on merkittävä, sillä aiemmin kaksiliitosrakenteen teoreettisena rajana näillä materiaaleilla on pidetty 29,4 prosenttia. Saavutus osoittaa, että tutkimuksella ja materiaalien innovatiivisella käytöllä päästään erittäin koviin tuloksiin.
Tutkimusprojektia ovat rahoittaneet sekä Yhdysvaltain energiaministeriö että Sveitsin valtio ja sen alainen Nano-Tera -tutkimusohjelma.
Aurinkokennoissa on tietenkin päästy myös näitä lukemia kovempiin hyötysuhteisiin. Niissä käytetään kuitenkin keskittimiä, jotka suurennuslasin tavoin keräävät säteet kennoihin. Tällaiset ratkaisut ovat selvästi pelkkiä kennoja kalliimpia.