Esineiden internetiin liitetyt laitteet tarvitsevat myös käyttöjärjestelmän. Linux Foundation vastaa huutoon projektissa, jossa linuxista kehitetään hyvin pienessä muistissa pyörivä, skaalautuva, avoin reaaliaikakäyttöjärjestelmä.
Linux-säätiön hankkeen nimenä on Zephyr. Siinä on mukana Intel, NXP, Synopsys ja UbiquiOS. Viime vuosien yrityskauppojen myötä Zephyriä ovat kehittämässä myös Intelin tytäryhtiöt Wind River ja Altera sekä NXPn nykyisin omistama Freescale.
Zephyristä ollaan kehittämässä linuxia, joka toteuttaisi IoT-laitteen kaipaamat reaaliaikatoiminnot jopa alle 10 kilotavun muistialassa. IOT-laitteiden tietoturva mielessä säätiö on perustanut erillisen työryhmän kehittämään Zephyrin turvaominaisuuksia.
Markkinoilla on jo nyt useita ns. nanoytimiä, jotka ovat pitkälle riisuttuja linuxeja pienten laitteiden käyttöön. Zephyr näyttää olevan sukua Wind Riversin muutama kuukausi sitten esittelemälle Rocket-linuxille, joka on kehitetty 32-bittisille mikro-ohjaimille, joilla on muistia vain neljä kilotavua.
Linux-säätiön alla tästä nanokernelistä tulee laajemman kehittäjäyhteisön yhteinen hanke. Jo nyt Zephyrin kerrotaan tukevan kehitystä ainakin Arduino 101-, Arduino Due-, Intel Galileo Gen2- ja NXP:m FRDM-K64F Freedom -korteilla.