Nürnbergin eilen alkaneilla Embedded World -messuilla esitellään laajalti uusia 32-bittisiä ohjainpiirejä, muttei 8-bittinenkään ole vielä kuollut. Atmel esitteli 8-bittisen tinyAVR-ohjaimen yhden kilon flash-muistilla, jota se kehuu markkinoiden suorituskykyisimmäksi.
Missä 8-bittisä ohjaimia sitten tarvitaan? Atmelin mukaan hyvin monissa laitteissa kulutuselektroniikassa, teollisuus- ja kotiautomaatiossa. Ennen kaikkea 8-bittisillä on mahdollisuus korvata joitakin logiikkapiirejä ja päästä sitä myötä halvempiin laitekustannuksiin.
Uudet tinyAVR-ohjaimet yltävät 12 MIPS:n (miljoonaa prosessoitua käskyä sekunnissa) suorituskykyyn. Atmel on onnistunut ahtamaan ohjaimille paljon sellaisia toimintoja, jotka aiemmin olivat käytettävissä vain selvästi kalliimmissa ohjaimissa.
8-bittisten markkinakasvu tulee tällä hetkellä sovelluksista, joissa aiemmin edellytettiin vain erilliskomponentteihin perustuvia ratkaisuja. Nyt näissä sovelluksissa tarvitaan yhä enemmän älyä: ajoitusta, moottorinohjausta ja muita toimintoja. Tämä avaa kasibittisille aivan uusia kasvun mahdollisuuksia.
Atmel kertoo myyneentä tähän mennessä enemmän 8-bittisiä AVR-ytimeen pohjaavia ohjainpiirejä, kuin maailmassa on ihmisiä. Uudet Attiny 102- ja 104-ohjaimet jatkavat tätä tarinaa.
Pienimmillään tinyAVR-ohjaimet on pakattu 2x3-millisiin koteloihin. Kehitys onnistuu Atmelin omilla työkaluilla. Tarjolla on esimerkiksi alle viiden dollarin Xplained Nano -kehityskortti, jolle sovelluksia voi kehittää Atmel Studio 7 -työkaluilla.