Yhdysvalloissa on käynnissä ykstyisyyden suojan kannalta erittäin tärkeä prosessi, kun liittovaltion poliisi FBI haluaa Applen avaavan Kaliforniassa terrorihyökkäykseen syyllistyneen iPhonen. Apple on vastustanut hanketta ja nyt newyorkilaistuomari on asettunut tukemaan yritystä.
Kalifornialaistuomari määräsi jo Applen avaamaan terroristin puhelimen salauksen, mistä Apple kieltäytyi. Yhtiön mukaan sillä ei myöskään ollut keinoja toteuttaa vaatimusta.
Nyt erillisessä oikeustapauksessa Brooklynissä tuomari James Orenstein tuomitsi, ettei hänellä ole oikeutta määrätä Applea avaamaan huumepidätyksessä takavarikoidun iPhonen salausta.
FBI on vaatimuksessaan vedonnut jopa vuodelta 1789 peräisin olevaan ns. All Wrist Act -lakiin, joka periaatteessa sallii viranomaisille ”kaikki mahdolliset keinot oikeuden täytäntöönpanemiseksi”.
Oikeusministeriö on jo ilmaissut pettymyksensä tuomari Orensteinin päätöksestä. Vaikka se ei suoraan sido tuomaria Kalifornian tapauksessa, kyse on merkittävästä linjanvedosta, joka vaikuttaa päätökseen taatusti.
Tavallaan Applen ja FBI:n vääntö on osa jo pidemmän aikaa jatkunutta kiistaa, jossa valtio haluaa esimerkiksi terroristeja vastaan taisteluun enemmän keinoja teknologiayhtiöiltä. Toisella puolella vaakakupissa painavat yksityisyyden suojaan liittyvät kysymykset: jos valtio määrittelee, kenen tiedot pitää oikeuden toteutumisen kannalta avata, kuka valvoo valtiota tässä määrittelijän tehtävässään?