Microsoft on kehittänyt Windows 10:stä myös kevyemmän, sulautettuihin sovelluksiin tarkoitetun Winodw 10 IoT Core -version. Microsoft haluaa selvästi oman osansa suositusta rakentelijoiden ja kehittäjien alustasta, mutta haluaako kukaan kortilleen Windowsia?
Windows 10 on tukenut Raspberry Pi -alustaa jo vuoden ajan. Nyt kortin uusimman 3B-version myötä myös Windows 10 IoT Core on päivitetty tukemaan uutta korttia alusta asti.
Uuden kortin myötä Windowsin asema myös vahvistuu. Korttia myydään Microsoft Store -kaupassa ja sen kyljessä 50 taalan arvoista NOOBS-korttia, jolta Windows 10 IOT Core -käyttöjärjestelmän voi asentaa kortille.
Vanha yleinen käsitys on, ettei Windows taivu ARM-pohjaisiin kevyempiin laitteisiin. Windows on aivan liian raskas ja monoliittinen, eikä linuxille näissä sulautetuissa sovelluksissa ole oikein vaihtoehtoa.
Osa tästä käsityksestä voidaan julistaa virheelliseksi. Pi-kortille asennettuna Windows 10 IoT Core vie tilaa 809 megatavua. Tämä on Windowsiksi erittäin kevyt asennus.
Puutteitakin on. IoT-Windows ei tule uuden Pi-kortin wifiä, mutta toisaalta Microsoft tarjoaa tukea viralliselle Raspberry Pi -wifi-mokkulalle, jota langaton lähiyhteys aiemmissa korttipolvissa edellytti.
Pi 3 -kortin ohjaaminen Windowsilla onnistuu vain etäyhteyden kautta. Linux-versioissa tääm onnistuu paikallisen komentotulkin ja jopa graafisen käyttöliittymän kautta. Tältä osin Microsoftilla on vielä paljon tehtävää.
Hyvä puoli Windowsissa tulee ilman muuta Visual Studion kautta. Mutta riittääkö se? Kestää joka tapauksessa pitkään ennen kuin peruskehittäjä siirtyy PI-kortilla Windowsin käyttäjäksi.