Molybdeenidisulfidikide. Tästä materiaalista Canberrassa sijaitsevan Australian National Universityn tutkijat ovat rakentaneet linssin, joka on merkittävästi kaikkia nykyisiä kameroiden linssejä ohuempi. Sen paksuus on vain 6,3 nanometriä.
Keksintö avaa tietä sekä erittäin taipuisille näytöille, että nykyistä pienemmillä miniatyyrikameroille. Myös älypuhelimien kamerat voidaan toteuttaa nykyistä ohuempina.
Tähän asti ohuimmat linssimateriaalit ovat olleet ns. metamateriaaleja, joissa hyödynnetään kultaa. Niillä on saatu ohennettua linssin paksuus noin 50 nanometriin, joten australialaistutkijoiden linssi on selvästi aiempaa ohuempi.
Molybdeenidisulfidikiteet kestävä hyvin korkeita lämpötiloja, ovat puolijohteita, mutta pystyvät myös säteilemään fotoneita. Materiaalia on tutkittu juuri hyvien elektronisten ominaisuuksiensa takia.
Tutkijoiden mukaan yksi atomikerros molybdeenidisulfidia osoittautui optisesti erinomaiseksi materiaaliksi. Yksi kerros on 0,7 nanometriä paksu, mutta sen läpi heijastettu valonsäde kasvaa 50-kertaiseksi 38 nanometrin päässä. Tämä perustuu siihen, että valo heijastuu edestakaisin kiteiden välissä ennen kuin läpäisee materiaalin.
Sen jälkeen tutkijat valmistivat linssin, jossa on yhdeksän atomikerrosta. 6,3 nanometrin paksuisesta linssistä tehtiin halkaisijaltaan 10 mikronin linssi leikkaamalla rakennetta ionisuihkulla, kunnes haluttu linssin muoto oli saavutettu.
Tilaa uutiskirje ja voita uusi Honor 5XTilaa nyt ETN-uutiskirje ja voit voittaa omaksesi uuden huippuhienon Honor 5X -älypuhelimen. Tässä Huawein uutuudessa on 5,5 tuuman FullHD-näyttö, nopea sormenjälkitunnistin takakannessa ja pitkään kestävä 3000 mAh:n akku. Laite arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken huhtikuussa 3Dexpo-messujen yhteydessä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tilaamaan pääset tästä ja sivun ylälaidasta. |