Monissa avaruussovelluksissa, optisissa laitteissa ja jopa auringonvalon keräimissä halutaan eroon kaikenlaisista valon heijastumisista. Englantilainen Surrey Nanosystems on kehittänyt materiaalin, joka imee itseensä 99,8 prosenttia kaikesta valosta. Lisäksi pinnan voi tehdä ruiskumaalauksella.
Tavallaan Vantablack-pinta on maali. Se koostuu hiilinanoputkirakenteesta, joka ei päästä valoa heijastukaan takaisinpäin. Tai päästää, mutta vain 0,2 prosenttia valosta. Infrapunan aallonpituuksilla (1064 nm) valoa heijastuu takaisin 0,17 prosenttia.
Se, että Vantablack-pintaa voidaan ruiskumaalata, avaa materiaalin käytölle paljon uusia mahdollisuuksia. Mustaksi pinnoitettava pinta voi olla lähes minkä muotoinen tai kokoinen tahansa.
Rajoituksiakin tietenkin on pinnalla, joka koostuu nanokokoisista rakenteista. Sitä ei saa fyysisesti koskea, joten pinta pitää yleensä suojata lasilla tai muulla suojaavalla pinnalla. Lisäksi maalattavan pinnan pitää kestää sadan asteen prosessilämpötila.
Surrey Nanosystems tarjoaa pintojen maalaamista mustaksi omana palvelunaan, mutta yhtiön tavoite on lisensoida ruiskumenetelmäänsä muille valmistajille.
Tilaa uutiskirje ja voita uusi Honor 5XTilaa nyt ETN-uutiskirje ja voit voittaa omaksesi uuden huippuhienon Honor 5X -älypuhelimen. Tässä Huawein uutuudessa on 5,5 tuuman FullHD-näyttö, nopea sormenjälkitunnistin takakannessa ja pitkään kestävä 3000 mAh:n akku. Laite arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken huhtikuussa 3Dexpo-messujen yhteydessä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tilaamaan pääset tästä ja sivun ylälaidasta. |