Optisissa runkoverkoissa pitää saada kulkemaan yhä enemmän dataa. Nokian Bell Labs on kehittänyt uuden suorittimen, jonka ansiosta yhä suurempi määrä bittejä ja tavuja saadaan kulkemaan kuitulinkkejä pitkin yhä nopeammin ja yhä pidemmälle. Piirin avulla Nokia on valmis tuleviin 400G-verkkoihin.
Uusi PSE2-prosessori (Photonic Service Engine 2) korvaa Alcatel-Lucentin vuonna 2013 esittelemän PSE-prosessorin. Kakkosversio on valmistettu 28 nanometrin prosessissa ja se parantaa optisen linkin kapasiteetin 2,5-kertaiseksi puolta pienemmällä tehonkulutuksella, kehuu Nokian optisten verkkojen tuotemarkkinoinnsta vastaava Manish Gulyani.
Prosessori ilmaantuu markkinoille kolmen tuotteen kautta. 1830 PSS-24x on uusi kytkinalusta, joka nostaa kytkimen kapasiteetin 9,6 terabittiin sekunnissa ns. puoliräkkikoossa (half-rack). Yhtä räkkiä kohti kytkimen kapasiteetti skaalautuu myöhemmin peräti 48 terabittiin asti, Gulyani kertoo.
PSE2-piiri mahdollistaa myös uuden verkkokortin, joka suoriutuu jopa viidestä 100G-linkistä yhdellä ja samalla kortilla. 1830 PSS 500G -kortti on jo asiakastoimituksissa.
Lisäksi Nokia on parannellut optisten verkkojen reititintään. PSE2-moottorilla 1830 PSS reititin pystyy hyödyntämään sekä C- että L-taajuuksia. Yhdessä kuidussa kulkevien aallonpituuksien määrä kasvaa kaksinkertaiseksi eli 192:een.
Valtaosa runkoverkkojen optisista linkeistä on edelleen 10 gigabitin luokkaa, mutta 100G-yhteyksien laitteiden myynti kasvaa nyt 8-kertaisella nopeudella. Gulyanin mukaan 100G-yhteyksien määrä ohittaa vanhojen 10G-porttien määrän jo vuonna 2018.
Itse PSE2-prosessori on Bell Labsin omaa suunnittelua. 28 nanometrin CMOS-prosessissa valmistetulla piirillä on 1,4 miljardia transistoria. Piiristä on kaksi versiota, joista PSE2-2s on tehokkaampi versio ja PSE-2c 100 gigabitin DWDM-sovelluksiin optimoitu, vähemmän tehoa kuluttava versio.
Mitä piiri sitten käytännössä tarkoittaa optisen verkon kannalta? Yhdessä kuitulinkissä saadaan kulkemaan dataa yhdellä aallonpituudella 400 gigabitin sekuntinopeudella. Pitkillä etäisyyksillä eli noin 200 kilometriin asti linkkiin sopii 200 gigabittiä sekunnissa. Ja ultrapitkillä matkoilla, jopa yli 5000 kilometriin asti, dataa saadaan kulkemaan 100G-vauhtia. Tällaisia datanopeuksia ja kantamia optisissa linkeissä on aiemmin nähty vain laboratorioissa ja simulaatiossa.
Tilaa uutiskirje ja voita uusi Honor 5XTilaa nyt ETN-uutiskirje ja voit voittaa omaksesi uuden huippuhienon Honor 5X -älypuhelimen. Tässä Huawein uutuudessa on 5,5 tuuman FullHD-näyttö, nopea sormenjälkitunnistin takakannessa ja pitkään kestävä 3000 mAh:n akku. Laite arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken huhtikuussa 3Dexpo-messujen yhteydessä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tilaamaan pääset tästä ja sivun ylälaidasta. |