Yhdysvalloissa toimiva Lawrence Livemore National Laboratory (LLNL) on tilannut IBM:ltä ensimmäisen aivojen hermoverkostoa jäljittelevän supertietokoneen, joka perustuu IBM:n kehittämiin neurosynaptisiin TrueNorth-piireihin. Supertietokone tulee valmistuttuaan vastaamaan teholtaan 16 miljoonaa neuronia ja 4 miljardia synapsia.
Supertehoisesta laskennasta huolimatta uusi kone on hyvin energiatehokas, sillä sen energiankulutus vastaa vain taulutietokoneen käyttämää energian määrää. Järjestelmän 16 TrueNorth-piirin kulutus on vain 2,5 wattia.
Aivojen kaltaisen hermoverkostorakenteen ansiosta IBM Neuromorphic System kykenee päättelykykyä vaativiin monimutkaisiin kognitiivisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi hahmontunnistukseen ja integroituun aistitiedon käsittelyyn, merkittävästi perinteisiä piirejä tehokkaammin. LLNL:n tietojenkäsittelytieteen varajohtaja Jim Brasen mukaan neuromorfisen tietojenkäsittelyn ja koneoppimisen tarjoamat mahdollisuudet tulevat muuttamaan tapaamme tehdä tutkimusta.
Teknologia, jota hyödynnetään uudessa supertietokoneessa, poikkeaa oleellisesti siitä johon on tietokoneiden suunnittelussa totuttu viimeisten 70 vuoden aikana. Käytettävä teknologia saattaa olla myös merkittävä tekijä suunniteltaessa uuden sukupolven supertietokoneita, jotka kykenevät jopa 50 kertaisiin nopeuksiin verrattuna tämän päivän kehittyneimpiin petaflop-järjestelmiin. Ihmisaivojen tavoin neurosynaptinen järjestelmä tarvitsee toimiakseen merkittävästi vähemmän sähköä ja tilaa.
IBM Researchin ja LLNL:n yhteistyössä kehittämää järjestelmää tullaan hyödyntämään tutkittaessa uusia tietoteknisiä kyvykkyyksiä Yhdysvaltain ydinturvallisuusviraston (NNSA) tarpeisiin niin tietoturvaan kuin ydinpelotteen hallinnointiin ja ydinaseiden leviämisen estämiseen liittyvissä tehtävissä. Ydinturvallisuusviraston Advanced Simulation and Computing -ohjelma (ASC) tulee myös arvioimaan koneoppimista hyödyntäviä sovelluksia, syväoppimisen algoritmeja ja arkkitehtuureja sekä johtamaan näistä yleisiä tietoteknisiä soveltuvuustutkimuksia. ASC-ohjelma on osa ydinturvallisuusviraston Stockpile Stewardship -ohjelmaa.
Lawrence Livemore National (LLNL) -tutkimuslaitoksen ja IBM:n lisäksi kehitysyhteistyössä on mukana joukko yliopistoja ja kumppaneita energiavirastosta.