Aiemmin noin viisi prosenttia piirikorteilla kulkevista signaaleista oli ns. nopeita signaaleja. Nyt niiden osuus on usein yli 90 prosenttia. Tämän ongelman ratkaisuun Mentor Graphics on tuonut uuden version HyperLynx-työkalustaan.
HyperLynx on käytännössä yhtenäinen ympäristö, jossa voidaan ajaa erilaisia analyysityökaluja ja simulointeja. Ensimmäistä kertaa samaan työkaluun on tuotu signaalien eheyden, muistiväylien ja teholinjojen optimointi.
Mentorin mukaan kortin voimalinjojen reitittäminen on yhä keskeisemmässä roolissa. Tottakai signaalin täytyy kortilla pysyä eheänän, mutta alhaisten jännitteiden ja korkeiden virtojen linjat vaikuttavat suuresti siihen, miten dataa saadaan piirikortilla kuljetettua. Voimalinjat pitää myös reitittää tarkkojen suunnittelusääntöjen mukaisesti.
Käytännössä kyse on elektroniikan ja väylien nopeutumisesta. 500 megabitin signaalia ei vielä tarvitse PCB-suunnittelussa mallintaa, mutta kun nopeus kasvaa 25 tai jopa 50 gigabittiin sekunnissa, kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Signaalin nopeutuessa sen aaltomuodon ”silmä” kutistuu niin, että sen sisään on yhä vaikeampi mahduttaa tärkeitä ykkösiä ja nollia. Tämä edellyttää työkaluilta nopeutta ja tarkkuutta, jotta dataliikenne voidaan ylipäätään mallintaa ja varmentaa.
HyperLynxin uudessa versiossa Mentor on tuonut ensimmäistä kertaa mukaan CMO-analyysin (channel operating margin). Sen avulla voidaan simuloida ethernet-liikenteessä yleistyvää PAM-4-signalointia, jossa jokaisessa kehyksessä siirretään kaksi bittiä.
Mentorin mukaan nopeita signaaleja käsittelevän piirikortin voisi edelleen suunnitella ja simuloida perinteisillä piste- eli point-työkaluilla ja mallintaa kaikki eri ominaisuudet erillisillä 3D-työkaluilla. Tämä veisi kuitenkin aivan liikaa aikaa. HyperLynxin avulla kortilla sijaitsevat data- ja voimalinjat saadaan reititettyä nopeasti toimiviksi yhtenäisessä ympäristössä.
Lisätietoa uudesta HyperLynxistä löytyy Mentorin verkkosivuilta.