Nokia on ollut pari päivää otsikoissa ikävien irtisanomisuutisten myötä, mutta yhtiön tekninen kehityskone jyllää edelleen vauhdilla eteenpäin. Lähestyttäessä 5G-verkkoja perinteinen tukiasema lakkaa olemasta. Nokia pilkkoo sen osiin, joista monet ovat jatkossa pilvessä.
Nokian visiossa – eikä se ole tässä näkemyksessään mitenkään yksin – tukiaseman kantataajuuslaskenta tapahtuu yhä useammin pilvessä. Tämä ns. Cloud RAN -tekniikka on jo ollut tulollaan viimeisen vuoden ajan, oikeastaan sen jälkeen kun Nokia toi markkinoille AirFrame-datakeskuksensa.
Barcelonan Movbiel World Congressissa helmikuussa esitelty AirScale-tukiasema kuitenkin täydentää Nokian laitepuolen tässä uuden tukiaseman visiossa. Ja tätä tukiasemaa yhtiö jo demosi messuilla.
- Halusimme osoittaa, että kaikki toimii jo käytännössä, sanoo Nokialla mobiililaajakaistatekniikan markkinoinnista vastaava Kai Sahala.
Sahalan mukaan Barcelonan demossa käytettiin senttimetriaaltoja eli 15 gigahertsin aluetta, mutta AirScale skaalautuu hyvin laajasti kaikille tuleville taajuuksille. Myös millimetrialueelle eli yli 70 gigahertsiin, jossa Nokia on tiuhaan demonnut tulevia 5G-yhteyksiä.
Jo Barcelonan demo oli vaikuttava: linkissä latenssi eli viive oli alle yksi millisekunti ja datanopeus viisi gigabittiä. Kanava oli toki 100 megahertsiä leveä.
- Airscale korvaa Flexi-tukiasemat ja tulee markkinoille vielä tämän vuoden aikana, Sahala kertoo. Kokonaan Flexin myynti ei tietenkään pääty, sehän on edelleen Nokian tärkein tukiasemabrändi. - Ajan myötä painopiste siirtyy AirScaleen, Sahala uskoo.
Tulevaisuuden tukiasemassa myös antennit sijaitsevat usein itse tukiasemasta erillään. Yhä useammin signaalinprosessointi tapahtuu maston alapäässä tai jopa pilvessä palvelimella. Ja yhteys antennien ja prosessoinnin välillä voi olla standardia ethernetiä. Todennäköisesti tukiasemien omat CPRI-rajapinnat katoavat. Tässä mielessä tukiasema lähestyy ratkaisuja, jotka ovat tuttuja perinteisestä it-tekniikasta.
Tästä raudan pilkkomisesta on operaattoreille paljon hyötyä. Prosessointikapasiteettia on helpompi kasvattaa lisäämällä tukiasemayksiköitä maston juurella tai kasvattamalla laskentakapasiteettia pilvessä. 5G ei tule olemaan keskeisesti lisää datanopeutta vaan verkon ja kapasiteetin joustavuutta. Siihen Nokia voi tarjota operaattoreille nyt välineitä.