Uudelleen ladattava akku on monissa laitteissa ja paikoissa paras mahdollinen virranlähde. Nykyakkujen ongelma on kuitenkin se, että ajan myötä lataussyklit heikentävät selvästi sen kapasiteettia. Amerikkalaistutkijat ovat keksineet asiaan ratkaisun: nanojohdot.
Hauskaa Kalifornian yliopiston tutkijoiden innovaatiossa on se, että se löytyi oikeastaan vahingossa. Tohtoriopiskelija Mya Le Thai oikeastaan vain testaili pinnoitettua kultananojohtoa.
Nanojohto päällystettiin manganeesi-dioksiidikalvolla ja rakenne upotettiin elektrolyyttigeeliin. Siihen ladattiin varaus yli 200 tuhatta kertaa kolmen kuukauden aikana ilman, että kapasiteetti tai teho olisi kärsinyt. Myöskään nanojohdot eivät kärsineet prosessissa millään tavalla.
Mya Le Thai oli ihmeissään uuden akkumateriaalin suorituskyvyn säilyessä niin pitkään. - Yleensä ominaisuudet kuolevat 5000, 6000 tai 7000 lataussyklin jälkeen, hän kertoo yliopiston sivuilla.
Nanojohto käy akun elektrodiksi erinomaisesti, koska se johtaa säköä hyvin ja siinä on suhteessa suuri pinta-ala elektronien varastointiin ja niiden liikuttamiseen. Yleensä nanojohtorakenteet ovat hyvin hauraita eivätkä ne kestä jatkuvaa lataamista ja purkamista.
Tutkijat arvioivat, että pinnoitettu elektrodi säilyttää muotonta paljon aiempaa paremmin, mikä tekee akusta hyvin luotettavan. He uskovat, että nanojohtoon perustuva elektrodi on mahdollista tuoda kaupalliseen käyttöön.