Messukeskuksen ICTExpossa on tänään kova kansainvälinen nimi esitelmöimässä, kun NSA-urkinnan paljastajana tunnettu Edward Snowden. Snowden on kaikkien tuntema, mutta samalla hänen ympärillään on melkoinen turvarengas. Esimerkiksi messukeskuksen videoyhteydellä tapahtuvaa puheenvuoroa ei saa mitenkään tallentaa.
CIA:n ja NSA:n ylläpidossa työskennellyt Snowden nousi maailman tietoisuuteen kesäkuussa 2013, kun hän vuosi kansainvälisille tiedotusvälineille NSA:n keräämiä tiedustelutietoja. Tämän jälkeen Snowden on asunut Moskovassa ja lähinnä pakoillut USA:n viranomaisia , jotka haluaisivat vuotajan telkien taakse.
Snowden on viime aikoina kiihdyttänyt julkisten kannanottojen esittämistä. Niissä kaikissa on sama teema eli viranomaisten laittomat keinot hankkia yksityisten ihmisten tietoja haltuunsa. Viimeksi Australian valtion poliisi hankki haltuunsa ilman lupaa Guardianin toimittajan tietoliikenneyhteyksien metatietoja.
Eilen Snowden osallistui ensimmäiseen julkiseen debattiinsa, kun CNN:n sivuilla keskusteltiin verkkosalauksesta. Tähänkin Snowden osallistui videoyhteyden kautta.
USA:ssa keskustellaan yt uudesta laista, joka pakottaisi operaattorit avaamaan kaiken tietoliikenteen, mikäli siihen olisi oikeuden päätös. Lakia puuhataan sekä Snowdenin paljastusten että taannoisen FBI-Apple-kiistan takia, jossa viranomaiset vaativat Applea avamaan terroristin iPhonen salauksen. Apple kieltäytyi tästä.
Norjalainen sananvapauden järjestö on päättänyt myöntää Snowdenille palkinnon, mutta on vielä epävarmaa pääseekö Snowden itse noutamaan palkintoa. Mie son pyytänyt Norjalta vakuutusta siitä, ettei häntä luovuteta Yhdysvaltoihin matkan aikana. Samaan ongelmaan Snowden on toki jo kahden vuoden maanpakonsa aikana tottunut.