Muutaman vuoden kuluttua kännykkäverkot voivat lainata taajuuksia muilta järjestelmiltä kasvattaakseen kapasiteettiaan. Suomessa on nyt testattu tätä ASA-tekniikkaa myösw aikajakoisessa LTE-verkossa.
ASA (Authorized Shared Access) on tekniikka, jonka avulla voidaan jakaa taajuuksia. Testien mukaan verkon kapasiteettia voidaan kasvattaa noin 18 prosentilla, mikä on merkittävä lisäys.
Suomessa ASA-tekniikkaa on testattu Tekesin rahoittamassa CORE+-ohjelmassa. Uusimmat kenttätestit Ylivieskassa, Oulussa ja Tampereella osoittavat, että tekniikka toimii myös LTE:n aikajakoisessa versiossa.
NSN:n Seppo Yrjölän mukaan ASA-testeissä on käytetty taajuuskaistaa 40 eli 2300 – 2400 megahertsin aluetta. Yrjölän mukaan ASA:n etu on se, ettei se vaadi muutoksia verkon tukiasemiin eikä päätelaitteisiin.
Uusina komponentteina tarvitaan ASA-tietokanta sekä ASA-ohjain verkkoon. Käytännössä taajuuksien lainaaminen tapahtuu siten, että tarve taajuuksista tallenntaan tietokantaan, minkä perusteella ohjain vapauttaa halutut taajuudet toiseen käyttöön. Esimerkiksi kännykkätaajuuksia voidaan tilapäisesti vapauttaa langattomia tv-kameroita varten.
ASA-jaosta sovitaan aina verkon teknisen operaattorin (kuten Digitan), palveluoperaattorin ja regulaattorin (Ficora) kesken.
Seppo Yrjölän mukaan ASA on tällä hetkellä regulointi- ja standardointivaiheessa. Euroopassa ja USA:ssa kaupallisen käytön arvioidaan alkavan vuoden 2016 aikana.
ASA on myös selkeä askle kohti viidennen polven mobiiliverkkoja. 5G-verkoissa taajuuksien joustava jako tulee olemaan yksi keskeisiä verkkoarkkitehtuurin ominaisuuksia.