Cleantech-tekniikan osuus Patentti- ja rekisterihallituksen saamista patenttihakemuksista liittyy cleantech-tekniikkaan. Tällä hetkellä aaltoenergia on kuuma alue, jolla haetaan uusia patentteja yritysten valmistuessa kaupalliseen ja kansainväliseen läpimurtoon.
Aaltovoimaan liittyvä teknologia on vielä uutta ja kehityksensä alkuvaiheessa. Tekniikan suuren potentiaalin vuoksi myös Suomessa halutaan kehittää entistä tehokkaampia ja helppokäyttöisempiä aaltovoimaloita. PRH listaa sivuillaan viimeaikaisia patenttihakemuksia aaltoenergian alueella.
Wello Oy:n gyratoiva aaltovoimala on kelluva voimala, jonka voimantuotto perustuu aaltojen synnyttämään erityiseen pyörimisliikkeeseen (gyraatio). Voimalan rakenne ja muotoilu mahdollistavat kelluvan rungon pystyakselin kartiomaisen pyörimisliikkeen, jonka myötä voimala voi ylläpitää tasaista energiantuotantoa myös vaihtelevissa aalto-olosuhteissa.
Niin ikään Wellon uusi roottori parantaa gyratoivan voimalan tehokkuutta ja helpottaa sen käyttöä. Voimalan rungon keinuttava liike pyörittää roottoria, joka tuottaa energiaa. Uusi roottori hyödyntää liikkeessään virtaavan veden painoa, joten se on aiempaa kevyempi ja helpompi käynnistää ja toimii myös pienemmissä aalloissa.
AW Energy Oy:n aaltovoimala on puolestaan voimala, joka upotetaan meren pohjaan. Voimantuotto perustuu levyyn, joka liikkuu pohjassa edestakaisin. Yritys on kehittänyt uuden levyn, jonka korkeutta ja leveyttä voi säätää siten, että aaltovoimalan hyötysuhdetta saadaan parannettua. Voimala toimii levyn myötä paremmin myös heikoissa tai vaihtelevissa aalto-olosuhteissa.
AW Energy Oy on parantanut myös aaltovoimalansa runkoratkaisua siten, että voimala on aiempaa helpompi asentaa ja huoltaa. Voimalan runko voidaan hinata käyttöpaikalle kelluvana ja upottaa meren pohjaan täyttämällä rungon sisällä olevat osastot vedellä. Vastaavasti osastot voidaan täyttää ilmalla, jolloin voimala voidaan nostaa veden pinnalle huoltoa varten.
Näihin patenttihakemuksiin voi tutustua PRH:n sivuilla.