Sonera ja Nokia demosivat eilen 5G-yhteyksiä operaattorin pääkonttorilla. Kaupalliseen käyttöön on vielä pitkä matka, mutta moni asia on jo selvillä. Taajuuksia tarvitaan lisää ja halutut datanopeudet tarkoittavat sitä, että solujen koko pienenee nykyisistä LTE-soluista huomattavasti.
Nokialla radioverkkojen myynnistä vastaavan Ari Kynäslahden mukaan jo viime viikonloppuna Flow-festivaaleilla tehdyt testit osoittavat, että solujen koko pienenee. - 5G toteutetaan ensiksi korkeammilla taajuuksilla, jopa 30 gigahertsissä. Niissä solun säde tulee olemaan maksimissaan sata metriä.
Kynäslahden mukaan hankalinta 5G-tekniikan kehityksessä on latenssin eli viiveen painaminen tavoiteltuun yhteen millisekuntiin. - Se tarkoittaa, että iso osa radioverkon laskentaa pitää tuoda tukiasemaan.
Soneran pääkonttorilla luotiin 4,5 gigahertsin taajuudella 200 megahertsin levyinen kanava, jossa 64 QAM -modulaatiolla ja 8 x 8 antennin MIMO-yhteydellä saatiin siirrettyä dataa parhaimmillaan lähes viisi gigabittiä sekunnissa.
Demo on hieno, mutta vastaavia valvottuja oloja ei saa siirrettyä kentälle. Soneralla verkkoarkkitehtuurien kehityksestä vastaavan Timo Hietalahden mukaan operaattorilla on tällä hetkellä taajuuksia yhteensä hieman alle sata megahertsiä. - Tarvitsemme siis saman verran lisää voidaksemme toteuttaa 5G-tasoisia yhteyksiä, Hietalahti sanoi.
Latenssin lisäksi taajuudet ovat keskeinen osa 5G-visiota. Yhdysvalloissa sikäläinen tietoliikennekomissio FCC otti muutama viikko sitten erittäin aktiivisen roolin käytännössä vapauttamalla 28 gigahertsin alueen 5G-tekniikan käyttöön. Siitä ei välttämättä ole globaalisi 5G-taajuudeksi, sillä alue ei ehkä vapaudu mobiilikäyttöön Euroopassa eikä Kansainvälinen televiestintäliitto ITU ole edes ehdottanut aluetta 5G-käyttöön WRC-radiokokouksessaan.
- 24,5 ja 32 gigahertsiä ovat mahdollisia 5G-alueita. 3,5 gigahertsiä voisi myös toimia globaalisti, mutta sieltä on vaikea irrottaa 200 megahertsin taajuusalueita jokaisen operaattorin käyttöön, arvioi Nokian Kynäslahti.