Kiinan tiedeakatemia CAS on kehittänyt kvanttifysiikan ominaisuuksia hyödyntävän tietoliikennesatelliitin, jota ei voi hakkeroida. Kiinalaiset testaavat täysin varmoja tietoliikenneyhteyksiä kahden maa-aseman ja Micius-satelliitin välillä.
Tiedeakatemia on antanut satelliitille nimen QUESS (Quantum Experiments at Space Scale). Kyse on tiettävästi ensimmäisestä kvanttifysiikkaa hyödyntäävstä satelliitista.
Mistä sitten on kyse? 2-vuotisessa tutkimushankkeessa CAS tutkii viestien salaamista kvanttifysiikan keinoin. Tekniikka perustuu halkaistujen kvanttifotonien kykyyn, jossa toisen puoliskon ominaisuuksia muuttamalla samt muutokset tapahtuvat toisessa puoliskossa. Tämä tapahtuu valon nopeutta nopeammin, mutta ilmiön mekanismia ei tunneta.
QUESS-kokeessa satelliitti lähettää kahdella maa-asemalle fotonin halkaisuun perustuvia salasanoja, jotka siis ovat identtisiä. Koska fotoneita ei voida erottaa eikä kopioida, niiden mukana kulkevaa informaatiota ei voida salakuunnella, siepata eikä murtaa.
Käytännössä järjestelmä jakaisi viesteille kvanttisalasanoja, jotka ovat täysin murtamattomia. Maa-asemat sijaitsevat 1200 kilometrin päässä toisistaan, mutta avainten lähetystä testataan myös esimerkiksi Tiibetin ja asemien välillä.
CAS:n mukaan testi vie Kiinan kerralla seuraajasta informaatiotekniikan kehityksen kärkeen. Lisätietoa löytyy CAS:n sivuilta.