Radiopunos (braid fo radios). Näin kutsuu tekniikkaansa amerikkalaisen Amherstin yliopiston tutkijaryhmä, joka on kehittänyt uudenlaisen menetelmän pienten mobiililaitteiden kuten älykellojen virransaantiin.
Professori Deepak Ganesanin johtama tiimi esitteli konspetinsa SIGCOMM-konferenssissa Brasiliassa. Ganesan apulaisineen on suunnitellut ja testaamassa protoradiota, joka voisi pidentää esimerkiksi aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen toiminta-aikaa.
Joissakin tapauksessa akun toiminta-aika pitenee Ganesanin mukaan jopa satoja kertoja pidemmäksi.
Ganesan muistuttaa, että kannettavassa laitteessa akun koko on suhteessa laitteen koko. Kannettavan tietokoneen akku on noin tuhat kertaa suurempi kuin aktiivisuusrannekkeen ja 10 kertaa suurempi kuin älypuhelimessa. Täähn asti rannekkeen toiminta-aikaa ei ole voinut pidentää hyödyntämällä esimerkiksi läheisen älypuhelimen tai läppärin akkua.
Punosradio toimii kuten normaali bluetooht-radio, kun pienessä laitteessa on riittävästi energiaa. Kun laitteen energiataso laskee, se ryhtyy toimimaan kuin passiivinen RFID-tagi: laite hyödyntää lähellä olevan laitteen energiavarastoja. Tämän ansiosta laitteet voivat jakaa radioliikenteeseen kuluvaa energiaa.
Testien mukaan tulokset ovat lupaavia. Kun ”braidio” eli punosradio lähettää dataa laitteeseen, jossa on suurempi akku, se voi taata akkutehoa jopa 400 kertaa pidemmäksi ajaksi.
Tilanne ei tietenkään ole sama, mikäli älykellosta lähetetään vaikkapa kameran kuvaa läppäriin. Se kuluttaa satoja milliwatteja energiaa, eikä punosradion hyödyntämisestä tule suurta energialisää.