Kaksi viikkoa sitten syntyi maailman suurin yksityisesti hallittu yritys, kun EMC sulautui osaksi Delliä. Suomessakin tämä tarkoitti kahden tietotekniikkayrityksen yhdistymistä. Sen vetäjät Mika Enberg ja Mika Matikainen uskovat, että kombo on valmis digitalisaation mukanaan tuomaan datavyöryyn.
63 miljardin dollarin kauppa on yksi maailman suurimpia ja ylivoimaisesti suurin yksityisen yrityksen tekemä yrityskauppa. Uudessa liikevaihdoltaan 74 miljardiin dollarin Dell Technologiesissa on 140 tuhatta työntekijää ja kokonaisuuden yhteen nivoutumisen täytyy viedä aikaa. Millaisia ongelmia on tullut esiin Suomessa?
- Voi olla, että monen kuva Dellistä on vääristynyt. Ehkä Dell nähdään edelleen PC-valmistajana, vaikka olemme jo pitkään olleet iso tekijä pilvipalveluissa ja konesalien laitetoimittajana. Tässä mielessä muutos ei ole niin dramaattinen, sanoo Dellin toimitusjohtaja Mika Enberg.
EMC:n Suomen maajohtaja Mika Matikainen sanoo suoraan, että palaute on ollut vain hyvää. - Juuri olin asiakaspalaverissa, jossa sanottiin että yhdistyminen on loistava uutinen, pitkään NetAppin maajohtajana ennen EMC-pestiä toiminut Matikainen kehuu.
Michael Dellin motiivi jättikauppaan on ymmärrettävä. PC-markkina ei ole entisensä, usein kasvuprosentit ovat miinusmerkkisiä ja plusmerkkisinäkin kovin pieniä. Sen sijaan konesalipuolella kasvulle ei näytä olevan rajoja.
- Kukaan ei vielä tiedä, millaiselta maailma näyttää 5 tai 10 vuoden kuluttua, kun kaikki digitalisoituu. Syntyy niin paljon dataa, että sitä on vielä vaikea ymmärtää, Enberg näkee. Hän näkee yhdeksi Dell EMC:n tehtäväksi älykkyyden viemisen verkon reunalle, ”Intelligence on the Edge”.
- Infran täytyy tulla älykkäämmäksi ja ymmärtää, mikä on relevanttia dataa, säestää Matikainen.
Tähän datavyöryyn uusi Dell EMCkatsoo olevansa valmis. Ja yhteisiä asiakkaita – entisiä ja uusia – autetaan ”maailman parhaalla tukiorganisaatiolla”, kuten miehet sanovat. - On iso etu, että koko konesalin teknisen tuen saa yhdestä pisteestä, kehuu Matikainen.
It-puolen suurin muutos on varmaan se, että harva ostaa enää pelkkää rautaa. - Kaikki automatisoituu ja ostetaan palveluna. Siinä Suomi on yksi Euroopan johtavia markkinoita, Enberg kehuu.
Palvelun tarjoajalle tämä tietenkin tuo myös isoja haasteita. - Moni yritys hyppää täällä usein suoraan digitalisoitumiseen, kuvaa Matikainen muuttuvaa maailmaa.